Sıcak havanın olumsuz etkilerinden korunmak ve aç kalınan uzun saatlerde
sağlığı korumak için uzmanların önerilerine kulak vermekte fayda var. Dâhiliye
Uzmanı Dr. Özgür Mollaoğlu, Ramazan’da dikkat edilmesi gerekenler hakkında şu
bilgileri veriyor: "Birçok kişi sahura kalkmadan oruç tutmaya
çalışmaktadır. Bu, açlık süresinin uzamasına, artan sıcakla birlikte kan
şekerinin düşmesine, konsantrasyon güçlüğü, baş ağrısı ve yorgunluk hissine
neden olmaktadır. Sahurda hafif bir kahvaltı, az tuzlu sebze yemeği ya da
zeytinyağlı tercih edilebilir. Ayrıca, protein içeriği ve tok tutucu etkileri
nedeniyle süt ve yumurta önerilir. Beyaz ekmek kan şekerini hızlı yükseltip
daha çabuk açlık hissine neden olacağı için, kepek ya da çavdar ekmeği tavsiye
edilir. Sıcak ve nemli havalar nedeniyle artan sıvı kaybını ise bol sıvı
tüketimi ile dengelemek gerekmektedir.
İftar Yemeğine Çorba İle Başlayın
Uzun süreli açlık sonrasında iftarda normalde yenilen miktardan ve
çeşitlilikten daha fazlasının yenmemesine dikkat edilmelidir. İftara bir dilim
ekmek ve bir kase çorba ile başlanması, su içilmesi ve 20 dakikalık bir ara
verilerek ana yemeğe başlanması önerilmektedir. Ağırlıklı olarak zeytinyağlı
yemekler tercih edilmeli, et ve tavuk ise ızgara şeklinde tüketilmelidir.
Günlük vitamin ihtiyacı için bol yeşil yapraklı sebze yenmesi önemlidir. Tatlı
olarak şerbetli ve hazmı zor tatlılar yerine az şekerli sütlü tatlılar tercih
edilmeli, meyveler yemekten en az 1 -2 saat sonra tüketilmelidir. Günlük sıvı
alımı sıcaklarda daha da önemlidir. İftarla sahur arasında en az 2-2.5 litre su
tüketimine özen gösterilmelidir.
Oruçluyken Bayılma Riskine Dikkat
Oruç tutulan dönemde sıvı kaybı ile birlikte halsizlik, kas krampları,
çarpıntı, ateş çıkması gibi bulgular görülebilir. Harcanan su karşılanmazsa
tansiyon düşmesi ve bayılma gözlenebilir. Sıvı kaybı ile birlikte direkt güneş
ışığına maruz kalınırsa sıcak çarpması tablosu da gelişebilir.
Ağır Egzersiz Yerine Yürüyüş
Oruç tutan kişiler, eğer bir zorunluluk yok ise, çok sıcak havalarda
dışarıya çıkmamaya özen göstermelidirler. Eğer dışarı çıkılacaksa sabah erken
ya da akşamüstü saatler tercih edilmelidir. Açık havada çalışan oruçlu
kişilerin doğrudan güneş ışığından kaçınmaları, özellikle bol ve açık renk
giysiler tercih etmeleri önerilir. Yemekten sonra ağır egzersizden kaçınılması
bunun yerine yemekten 1 saat sonra 30 dakikalık yürüyüş yapılması uygundur.
Kronik Bir Hastalığınız Varsa…
Belli bir yaş grubunun oruç tutmadan önce sağlık kontrolünden geçerek
tansiyon, kan şekeri, böbrek, kalp ve karaciğer fonksiyonları hakkında bilgi
edinmeleri gerekmektedir. Ayrıca bu tür kronik rahatsızlığı olan hastaların
doktora danışmadan oruç tutmaları önerilmemektedir.
• Diyabeti olanlar: Şeker
hastalarının 3 ana ve 3 ara öğün olarak beslenmesi gerekmektedir. Oysa şeker
hastası olanlar oruç tutarken, tedavide olması gerekenin aksine akşama kadar aç
kalırlar ve şekerleri düşer. İftarda ise şekerleri aniden yükselir. Özellikle
insülin kullanan şeker hastalarının, doktorlarına danışmadan oruç tutmaması
gerekmektedir.
• Kalp hastalığı olanlar:
Ramazan ayında vücudun değişen düzene uyum sağlaması, bazen üç haftayı
bulabilmektedir. Bu durum özellikle kalp hastalarının tedavisinde bazı
zorluklara yol açarak, ilaç alım saatlerinin yeniden düzenlenmesini
gerektirmektedir.
• Mide rahatsızlığı olanlar:
Mide sorunundan yakınanların, asit fazlalığı, reflü şikayeti olanların asit
azaltıcı ilaçlarını sahurdan önce alması gün içinde şikayetlerini azaltır.
Ancak daha önce mide ülseri ya da kanaması olanların doktorlarıyla görüşmesi,
gerekirse oruç tutmamaları önerilir. Uzun süre aç kaldıktan sonra iftarda
normalde yenilen miktardan ve çeşitlilikten daha fazlasını tüketmemeye dikkat
edilmelidir."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
iyi ve güzel...