Hem toplumda, hem de onun mikro yansıması olan ailedeki geleneklerin hepsinin bir amacı vardır. Genellikle yardım almak ve yardım etmek hislerini pekiştiren bu gelenekler sayesinde, aile üyeleri kendilerini yalnız değil, güçlü hisseder. Bu da her türlü travmayla, kötü olayla ve zorlukla baş etmelerinde, aile üyelerine yardımcı olur.
Psikolojik olarak sosyal desteğiniz ne kadar güçlüyse, başınıza gelecek olan olaylara dayanma gücünüz de o kadar fazladır. Bu yüzden de aile içinde bazı küçük geleneklerin yerleşmesi ve bunların mümkün olduğunca devam ettirilmesi çok önemli. Zira bu gelenekler sayesinde hem anne-baba, hem de çocuklar, kendilerini çok daha güçlü hissedecek ve hayatta yaşadıkları zorluklarla da daha kolay baş edebileceklerdir.
Psikolog Nur Dinçer Genç, her ailede bulunması gereken 14 geleneği sıraladı:
1. Ailenin birlikte sofraya oturması
2. Akşamları bir araya gelmek ve sohbet etmek
3. Çocuklara uyumadan masal anlatmak
4. Birlikte tatile çıkmak
6. Cenaze törenine, duaya katılmak
7. Doğum ziyaretinde bulunmak
8. Düğün, sünnet, nişan vb. geniş aile etkinliklerine hep beraber katılmak
9. 1.sınıfa başlayan çocuğu okula götürmek, çocuğun okul gösterilerine ailece katılmak
10. Ailede doğum günlerini birlikte kutlamak
11. Yeni yılı birlikte karşılamak
12. Çocukları uykuya yatırma seremonisine önem vermek
13. Hafta sonu beraber kahvaltı etmek, gezmeye çıkmak
14. Anne babanın çocuklukta dinlediği hikâyeleri, oynadığı oyunları çocuklarına öğretmesi
15. Çocuğun da bazı kararlar alabilmesi ve ailenin de bu kararları uygulaması. (bu madde de İyiturks’ten)
Ailenin mümkün olan her akşam beraberce sofraya oturması, o gün yaptıklarını, günlerinin iyi ve kötü geçen yönlerini paylaşması, birliktelik hissini pekiştirir.
Yaşı küçük bir çocuğunuz varsa, belki de “ölüm” konusundan bahsetmek travmatik bir etkiye sahip olabilir. Ancak çocuğunuz ergenlik öncesi ya da ergenlik çağındaysa, doğru bir zaman olabilir. Cenaze ve dualarda aile üyelerin birbirine nasıl destek olduğunu gören çocuk, yarın başına bir şey geldiğinde onun da arkasında başkalarının olacağını görür ve kendisini daha güçlü hisseder.
Pek çok çocuk okula başlamaktan ve ailesinden ayrı kalmaktan korkar. Bu yüzden 1. Sınıftan itibaren, okulun ilk gününde çocuğunuzun yanında olmak, ona verdiğiniz desteğin bir göstergesi olacaktır. Aynı zamanda, iki eliniz kanda, aklınız o günkü toplantıda bile olsa, çocuğunuzun yer aldığı tüm okul gösterilerine katılmanız da önemli bir gelenek.
Çocuğunuza hediyeler almak, o geceyi hep beraber geçirmek, bazı oyunlar oynamak gibi yan etkinlikler sayesinde, yeni yılı birlikte karşılamak önemli bir aile etkinliğine dönüşebilir.
Her akşam dişlerin mutlaka fırçalanması, sonrasında pijamaların giyinilmesi, akabinde çocukların birer birer yataklarına yatırılıp üstlerinin örtülmesi gibi küçük hareketler, oldukça önemli.
“Şimdiki nesil bir garip, ellerinden iPad’i düşürmüyorlar” demesi kolay. Çocukların keşfetmeye dayalı bir hayal gücü olduğunu hatırlamalı ve bu taptaze bilinçleri nasıl meşgul edebileceğinizle ilgili yeni fikirler geliştirmelisiniz. Örneğin onlara kendi küçüklüğünüzde dinlediğiniz hikâyeleri ve masalları anlatabilir, bunlardan bazı dersler çıkarmalarını sağlayabilirsiniz.
Kaynak: Radikal
Kaynak: Radikal
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
iyi ve güzel...