Dünyanın En Zor Sorusu


“En” diye başlayan her ne varsa mutlaka bir merak uyandırır. Merakı tetikleyen temel güdüler "En" ile ortaya çıkan meydan okuma, rekabete davet, karşılaştırma, hayranlık, kıskançlık vb duygulara hitap eden şeylerdir.

Dünyanın en zor sorusu diye ortaya atılan bir iddia karşılığında çözümünü bulma iddiasında olanları bulur. Böyle iddialı sorular peşinde yüzlerce yıl koşanlar olduğu bilinen konulardır.

Ancak bizim iddiamız ne bir Zeka oyunu ne bir matematiksel içeriği olan sorulardandır. Aslında sorunun cevabı çoğunlukla çok basit gerçeklere bağlıdır ve öyle zeka veya matematiksel bilgiler gerektiren bir şey değildir. Bizim iddiamız bu soru bırakın yüzlerce yılı binlerce yıl geçerliliğini sürdürmüş ve büyük bir ihtimalle benzer sürelerde de sürdürmeye devam edecektir.


Ve cevabı ortalama düzey zekaya sahip herkese verilebilecek kolaylıktadır. Ancak ne kadar ilginçtir ki cevabın sanılan kolaylığı ile ters orantılı olarak cevapla muhatapların zekası oranında gerçek cevaba ulaşma ihtimali ters orantılı biçimde olmaktadır. Gerçek cevaba ulaşma düşük zeka oranlarında yüksek zeka oranlarına göre çok yüksek bir ihtimaldir. Çoğu zaman yüksek zeka durumlarında gerçek cevaba ulaşma hayal ötesi bile olabilmektedir.

Bu sorunun gerçek cevabına ulaşamama, deformasyona uğratma gibi nedenlerle pek çok sorun içinden çıkılamaz hallere düşmüş, pek çok farklı yeni sorunların oluşmasına sebep olmuştur. Bu sorunun cevabı uğruna dökülen eforların binde biri çok daha kolay olan gerçek cevap için harcansa bugün dünya bir cennete dönüşmese de kesinlikle de bir cehenneme dönüşmeyeceği aşikardır.

Bu sorunun yanıtı kadar sorulması da bir o kadar sıkıntılı olup çoğu zaman yüksek cesaret gerektirmektedir. Bırakın sorunun cevabını almayı öyle anlar olur ki keşke böyle bir soruyu hiç sormamış olmak temenni edilir.

Ne midir bu zor soru? Dünyanın gelmiş geçmiş ve gelecek en zor sorusu: "NEDEN" "dir.

Neden mi? Sizce neden?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...