Bugüne kadar çektiği filmlerde toplumsal olayları konu alan ünlü yönetmen, dördüncü kez yönetmenlik koltuğuna geçerek, yine yönetmen, senaryo, müzik ve oyunculuğuyla yer alacak. Kırmızıgül’ün dört yıl aradan sonra yapmış olduğu Mucize’si için büyük bir sinema kitlesi 1 Ocak'ı bekliyor.
Filmin Hikâyesi, Konusu
Yaşanmış bir hikayeden yola çıkılarak yazılan Mucize, fakirliğin hüküm sürdüğü 1960’lı yıllarda, okumayı bekleyen yüz binlerce çocuğun ve öğretmenlerin hikayesini anlatıyor.1960’lı darbe döneminde geçen film Egeli bir köy öğretmeninin Anadolu’nun ücra bir köşesine sürgüne gidişini anlatıyor.
Mahsun Kırmızıgül film ile ilgili açıklaması; Bu film, hayatlarını çocuklara ve eğitime adamış kahraman öğretmenlerin sıkıntılar içinde nasıl fedakârlık yaptıklarını anlatan bir film olacak. Film, elektriğin, suyun, yolun, eğitimin, olmadığı bir Anayolu köyünde, hayvanlarıyla iç içe yaşayan insanların hem komik yanlarını hemde büyük trajedilerini anlatacak. Film, Başı dik duran engellilerin ayakta kalma mücadelesini anlatacak. Mucize filmini, Kalbinden özürlü olamayan, dünyaya kalp gözü ile bakabilen tüm insanlara ve tüm öğretmenlere adıyorum.
Filmin Mekânları Ve Çekim Süresi
Mucize filminin çekimleri 3 ayrı mevsimde gerçekleşti. Mucize filminde çalışan 160 kişilik ekip, her gün 5 saatlik yol yaparak 2400 m rakımda Kağızman’a bağlı bir dağ köyünde çekimleri gerçekleştirdiler. Yaz döneminde 40 dereceyi bulan çekimler, Kışın -38 dereceyi bulan sert soğuklarda tamamlandı. Hazırlıkları 6 ay süren filmin çekimleri 11 haftada tamamlandı. Başta ulaşım olmak üzere, bir çok konuda bunaltıcı zorluklar yaşayan film ekibi çekimleri 11 haftada tamamladı. Mucizede kullanılan mekanlar İzmir Foça, Uşak, Kars, Kağızman’a bağlı bir köyde gerçekleşti
Türk Sinemasında Ses Sisteminde Devrim
Mucize filmi sinemalarda ses sisteminde bir ilki gerçekleştirdi. Böylesine çok mekâna, oyuncuya ve teknik personele ev sahipliği yapan Mucize ilkleri içinde barındırıyor. Özellikle ses, sound ve görüntü dalında Türk sinemasında önemli bir kilometre taşı. Kırmızıgül yine çıtayı yükselterek son filmi Mucize’de Dolby Labaratuarlarının sinema salonları için geliştirdiği yeni nesil ses teknolojisi olan Dolby Atmos’u kullanarak Türk sinemasında ses konusunda yine öncü oldu. Alışılageldik sistemlerin haricinde tavanda da surroundlar ve subbasslar bulunan bu yeni system için Londra’ya giden ünlü yönetmen filmin final mix’ini Londra’da gerçekleştirdi.Hollywood ve dünya sinemasında önemli filmlerinin mixini yapan Adam Daniel – Grahan Daniel ve Burak Toparlakçı final mixini yaptılar. Dolby labaratuarlarının geliştirilmiş olduğu bu yeni ses sistemi Mucize ile Türk sinemasında bir ilki gerçekleştirdi.
Şaşı Mahsun
Beyaz Melek’, ‘Güneşi Gördüm’ ve ‘New York’ta Beş Minare’ filmleriyle sinema dünyasının en çok merak edilen ismi olan ünlü yönetmen Mahsun Kırmızıgül, 4’üncü filminde görenleri şaşırtacak kadar değişti. Yakışıklılığıyla tanınan Mahsun Kırmızıgül, yeni filmi Mucize için uzun bıyık bırakarak, saçlarını keserek şaşı oldu. Filmin çekimleri sırasında arkadaşları ve öz annesin bile tanımadığı Kırmızıgül yeni filmi için inanılmaz bir karakteri canlandırdı. Şaşı bir karakteri oynayan Mahsun Kırmızıgül’ü en yakınları dahil kimse tanıyamadı.
Sanat, Kostüm, Saç Makyaj
Mucize filmi için Kars, Kağızman, Foça ve Uşak’ta Caddeler, sokaklar, dükkânlar ve evler döneme uygun olarak yeniden tasarlanıp dekore edildi.
Döneme ait dekor ve kostüm çalışmalarına referans olması için 5000’in üzerinde fotoğraf ve doküman tarandı. ‘Mucize’ filminin ön hazırlıkları 2 yılda tamamladı. Boyut Film, 2 yıl süren yapım çalışması (tarih araştırmaları, dekor ve kostüm tasarımları, döneme ait dokümanların taranması vs) gerçekleştirdi.
60lı yıllar için 7000 parça özel kostümler dikildi.
Filmde oynayan tüm karakterlerin giydiği kıyafetler 60’lı yıllara uygun olarak tasarlanıp özel yapıldı. Bu projedeki kostüm tasarımcısı karakterlerin giyeceği kostümlerin nasıl olması gerektiği konusunda beş aylık bir ön çalışma yaptı. Kostümler fakirliği ve günlük hayatta yoğun olarak kullanılmışlık duygusunu yansıtmak adına büyük emeklerle yapıldı.
Görüntü
Resim kalitesinin ön plan çıktığı geniş perde filmlerinde 2:35.1 formatı kullanıldı. Kırmızıgül ilk kez 35 mm negatif kullanmayarak Mucize filmini dijital kamerayla çekti.
Müzik
100 yıllık Türk sinema tarihimizde ilk
kez Beyaz Melek filminde 160 kişilik senfoni orkestrası kullanarak sektöre film
müziği konusunda yol gösteren yönetmen Kırmızıgül, Türk film müzik tarihinde adeta devrim
yapmıştı. “Mucize”, yalnızca gerçek bir hikâyeyi beyazperdeye yansıtmakla
kalmadı, Türk sinemasında ilk kez “Beyaz Melek, Güneşi Gördüm, New York’ta Beş Minare
ile müzik yapımını çok daha ileri noktalara taşıdı. Filmin hem yaratımcı
bakış, hem harcanan zaman, hem de bütçe olarak bütünüyle dünya standartlarında
hazırlanmış olan müzikleri Çek Cumhuriyeti’ndeki Prag Senfoni Orkestrası ve
Prag Opera Korosu tarafından seslendirildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
iyi ve güzel...