WHO Türkiye'yi Bir Numara Yaptı

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) önceki gün açıklanan  Küresel Tütün Salgını 2013 raporunda Türkiye’nin sigarayla mücadelesinden övgü ile söz ediliyor.  Örgütün tütün kontrolü için belirlediği 6 hedefi gerçekleştiren tek ülke Türkiye.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Küresel Tütün Salgını 2013 Raporu'nda tütünle mücadele için gerekli 6 hedefin tamamını ilk kez ve tek gerçekleştiren ülkenin Türkiye olduğunu açıkladı. Önceki gün Panama'da yayınlanan raporda, Türkiye'nin sigara ile mücadelesine, bu konuda attığı adımlara ve gerçekleştirdiği yasal düzenlemelere geniş yer verildi. Türkiye en son TBMM'de, tütün reklamlarıyla ilgili marka paylaşımı ve marka yerleştirme ile ilgili kanun maddesini geçirmişti. Ayrıca sigara paketlerinin üzerindeki uyarı yazı ve resimleri de yüzde 65'in üzerine çıkarılmıştı. Uzmanlar ilk kez Dünya Sağlık Örgütü'nün bir sağlık programında Türkiye'yi dünyaya örnek gösterdiğine dikkat çekiyor. DSÖ'nün 4 hedefini gerçekleştiren ülkeler ise Brezilya, Panama ve İran oldu.
DSÖ'nün, MPOWER ismini verdiği 6 hedef, dünyada tütün kontrol politikası olarak en etkili 6 politikanın baş harflerinin kısaltmasından oluşuyor. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birine denk gelen 2,3 milyar kişi MPOWER hedeflerinden en az biriyle korunuyor. En büyük başarı halka açık işyerlerinde ve toplu taşıma araçlarında sigara yasağının 32 ülkede uygulanmaya başlanmasıyla sağlandı. Son 5 yılda sigara bırakma yardım işlemleri 500 milyon insana ulaştı. Sadece 4 ülkede toplam 85 milyon kişi, ücretsiz sigarayı bırakma hattı ve ücretsiz sigara bırakma desteklerinden yararlandı. Son 5 yılda 20 ülkede sigara paketlerinde zararlarına ilişkin uyarı yayınlandı ve 657 milyon insana sigaranın zararları bu yolla ulaştırıldı. Ulusal medya kampanyası ile tütünle mücadele uygulamasına dünya nüfusunun yarısını oluşturan ülkelerinin beşte biri katıldı. Ulusal tütün kontrol programını izlemek için sadece 6 ülke hükümet nezdinde organizasyon kurarak personel görevlendirdi.

Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi'ne imza atan 176 ülkenin tütünle mücadelesinin değerlendirildiği raporda, her yıl yaklaşık 6 milyon insanın tütüne bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğü ve yarım trilyon dolarlık ekonomik zarara neden olduğu belirtildi. Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi uygulanmazsa bu yüzyılda dünyada 1 milyar insanın sigaraya bağlı sebeplerden öleceği kaydedildi. Raporda, herhangi bir ülkede tütün kontrolü programı kurulabilmesi için etkili siyasi yapı veya yeterli gelir seviyesi olması gerektiğine dikkat çekiliyor. Raporun sonuç bölümünde, dünya nüfusunun üçte ikisinin henüz tütüne karşı koruma politikalarından yararlanamadığı vurgulandı.
İşte 6 Ana Hedef
DSÖ'nün, MPOWER ismini verdiği 6 hedef, dünyada tütün kontrol politikası olarak en etkili 6 politikanın baş harflerinin kısaltmasından oluşuyor.
 1-Tütün vergi ve fiyatlarını artırmak,
 2-Tütün reklam, tanıtım ve sponsorluğunu yasaklamak,
 3-Toplumun tamamını pasif sigara dumanı etkileniminden korumak,
 4-Toplumun tamamını tütün tehlikeleri konusunda uyarmak
 5-Sigarayı bırakmak isteyenlere yardım etmek
 6-Tütün salgını ve koruyucu uygulamaları titizlikle izlemek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...