Yıldız Holding Türk Ekonomi tarihine geçti: Dünyanın 3. Büyük firması artık bir Türk

Ülker markası ile yola çıkarak sonrasında Yıldız Holding'e dönüşen yapı son yıllarda Ülkemizin Ekonomik ve yönetim tarihinin köşe başları olacak önemli başarılara imza atıyor. Bir kaç yıl önce Godiva isimli kökleri eskilere dayanan ve dünyaca bilinen iyi bir şöhrete sahip çikolata markasını satın alan Holding; Geçen günlerde, dünya ölçeğinde ilk sıralarda yer alan ve İngiltere'nin köklü firmalarından olan United Biscuit firmasını 3 milyar TL gibi dıdak uçuklatan bir rakama satın aldı. Bu satın alma hem ülkemiz adına hem de firma adına 10/15 yıl öncesinde hayal bile edilemeyecek bir olaydı. Bugün bunun gerçekleşiyor olması hem firma adına çok büyük bir başarıdır hem de ülkemizin ulaştığı nokta açısından gurur verici bir gelişmedir. Ekonomik ve yönetim açısından tarihe geçeçek bir başarıya imza atan Yıldız holding ekibini canı gönülden kutlar, bu girişimlerinin hayırlı sonuçlara vesile olmasını canı gönülden Yaradandan dileriz. Aşağıda bu konu ile ilgili çok güzel bir röportajı sizlerle paylaşmak isteriz. Ayrıca bu röportajı gerçekleştirenlere de teşekkürlerimizi sunarız. 
iyiturks

Murat Ülker İngiliz devini alırken iki kez dünya turu attı
Ülker’in de sahibi olan Yıldız Holding, önceki gün İngiliz bisküvi devi United Biscuits’i (UB) bünyesine katarak, dünyanın en büyük 3’üncü bisküvi şirketi haline geldi. Yaklaşık 2 milyar sterlin (3.2 milyar dolar) ile Cumhuriyet tarihinin en büyük satınalma işlemine imza atan Yıldız Holding’in patronu Murat Ülker, alım sürecinde yaşadıklarını düzenlediği basın toplantısı ile gazeteciler ile paylaştı. United Biscuits’i satın almadan önce markanın tüm fabrikalarını gezdiğini anlatan Ülker “Bir malı alırken önce görmek hatta dokunmak lazım. Bu mantıkla şirketin neredeyse tüm fabrikalarını gezdim. Geçen ay Hindistan, Nijerya, Londra gibi ülkelerde bulunan tesisleri yerinde gördüm. Bir ay içinde 100 saat yolculuk yaptım. Bu dünyayı 2 kez dolaşmak anlamına geliyor. Hatta bir gezimde 5 gün boyunca 3 gün uçakta uyudum” dedi. Hatta Murat Ülker, Hindistan’daki fabrikayı 1 saat görebilmek için 9 saat araba yolculuğu yaptığını anlattı.
Parayla Değil Tecrübeyle Aldık
Büyük bir başarı hikâyesine dönüşen satın alma sürecinde yaşadıklarını anlatan Ülker, bu tür büyük markaları paranın değil, tecrübenin satın aldığına da dikkat çekti. Godiva’yı satın aldığı dönemde yaşadıklarından bir örnek veren Ülker “Yılbaşı gecesi Godiva’nın sahibi beni yemeğe davet etti. O zaman biz Godiva için 850 milyon dolar teklif etmiştik. Adamla oturup yemek yedim ve konuştum. Bizden 50 milyon dolar daha fazla veren Çinli bir marka olmasına rağmen markayı bize sattı” dedi. United Biscuits’i de aynı şekilde aldıklarını belirten Ülker “Parayla değil, 184 yıllık şirketi, 70 yıllık tecrübemizle aldık” dedi.
Türkiye’nin Gücünü Hissettik
Yurt dışında böyle büyük işlere imza atarken, hangi ülkeden olduğunuzun büyük önem taşıdığını da belirten Ülker, Türkiye’nin ekonomik gücüne de dikkat çekti. Ülker, şunları söyledi: “Dışarı gittiğinizde pasaportunuzu verdiğiniz zaman, kim olduğunuz, kimlerden olduğunuz, hangi ülkeye mensup olduğunuz ve nasıl bir ekonomiye sahip olduğunuz mühim. Şu da çok önemli; hiç olmayan şeyler Türkiye’de oluyor. Türkiye’nin ekonomik istikrarı bize güç veriyor. Belki 20 yıldır var. Dışişlerinde bir büyükelçi sizin malınızla ilgileniyor. Bir ateşe, sizin için bir imkan var, bakıp takip ediyor. Bunlar güzel şeyler. Bunlar devletle bürokratla milletin bir arada olması, bize çok büyük bir güç katıyor.”
‘Kraliçe İsterse Pasta Yaparız’
Prens William evlenirken, McVities’s’den pasta istediğini anlatan Ülker “Şu anda şirket bisküvi yapıyor, pasta yok. Eski McVitie’s pasta ustalarını bularak pastayı yapmışlar. Küçükten beri pasta yapıldığı için belli bir reçeteye göre yapılıyor ve Kraliçe de bizzat pasta yapımıyla ilgilenmiş. Bu bizler için bir hikaye ama İngilizler ve McVitie’s markası için mühim bir şey” dedi. Ülker “Yine Kraliçe’ye pasta yapmaya devam edecek misiniz” sorusuna da “İsterlerse yaparız” diye cevap verdi.
10 Gün İçinde Devir Alacağız
Satın alma ile ilgili finansman konusunda sıkıntı yaşamadıklarını söyleyen Ülker “Satın alma işlemleri çok uzun sürer ama UB alınması işleminde biz 10 günde devir alacağımız taahhüdünü verdik” dedi.
Bu süreçte Türk ve yabancı bankalara desteklerinden dolayı teşekkür eden Ülker “Ne kadara satın aldınız” sorusuna “Parayı ödeyince belli olacak. Bu işin adeti böyle. Gazetelerde yazılanlar üç aşağı beş yukarı doğru. 10 günde parayı peşin ödeyeceğiz. Finansmanın yüzde 60’ını kendi cebimizden ödüyoruz, yüzde 40’ını borç alıyoruz. Bu borcu çeşitli finans kaynaklarından alıyoruz. Bizi finanse etmek isteyen çok oluyor. UB’nin fiyatını mukayese ettiğinizde, çarpanlarıyla baktığınızda Ülker daha pahalı” diye cevapladı.
Her Yıl 200 Milyon Dolar Yatırım
Ülker ile UB’nin farklı coğrafyalarda faaliyet göstermelerinin kendileri için faydalı olduğunu ve bununla ilgili stratejileri şimdiden yaptıklarını belirten Murat Ülker “Markaların yerleri ve imkanları bizlere sinerji sağlayacaktır. Bakkal hesabı yapılınca bu kadar paraya bu kadar iş yapılmaz. O nedenle biz buradan bir post daha çıkarırız. Yurt içi ve yurt dışındaki fabrikalarımız dahil yıllık 200 milyon dolarlık yatırım yapacağız” dedi.
Yıldız’ın Parçası Olmak İçin Sabırsızlanıyoruz
Yıldız Holding’in satın aldığını duyurduğu dünyanın altıncı büyük bisküvi üreticisi İngiltere merkezli United Biscuits’in Üst Yöneticisi Martin Glenn “Yıldız Holding’in bir parçası olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.
Resmi internet sitesinden İngiliz şirketin Yıldız Holding’e satılmasına ilişkin açıklama yapan Glenn “Hem İngiltere’de hem de bisküvi ve atıştırma sektöründeki payımızı artırmayı istediğimiz yerlerde büyüme potansiyelimizi gerçekleştirirken Yıldız Holding’in bir parçası olmak için sabırsızlanıyoruz. Markalarımız için büyük bir potansiyel söz konusu” dedi. Şirketi Yıldız Holding’e satan Blackstone Özel Sermaye Fonu Avrupa Direktörü Lionel Assant ise “United Biscuits harika bir işletme ve bizim için mükemmel bir yatırım oldu. Şirket için en iyi yer Yıldız Holding’ti. Bu satın alma United Biscuits’in uluslararası büyüme hedeflerini gerçekleştirmesini sağlayacak” ifadelerini kullandı. United Biscuits’in sahiplerinden PAI Partners yetkilisi Frederic Stevenin de “Şirketimizin gelişiminin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Şirketteki herkese önümüzdeki yıllarda da devam edecek başarılar diliyorum” dedi. Yıldız Holding ve UB arasında gerçekleştirilen satın alma işlemini, şirketin sendikalı çalışanları da olumlu karşıladı. Şirkettin bağlı olduğu sendikanın yetkilisi olan Rhys McCarthy “United Biscuits’in satılması ile ilgili spekülasyonlar sonlandı. Yeni yönetim ve işverenimizle aramızda saygılı bir ilişkinin devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.
Piyasa Değeri 5.8 Milyarı Aştı
Yıldız Holding’in dünyanın altıncı büyük bisküvi üreticisi İngiltere merkezli United Biscuits’i satın almasının ardından Borsa İstanbul’da işlem gören Ülker Bisküvi hisseleri yükselişini dün de devam ettirirken, şirketin toplam piyasa değeri 5.8 milyar lirayı aştı. Yapılan açıklamanın ardından Borsa İstanbul’da önceki gün yüzde 0.61 artışla tamamlayan Ülker hisseleri dün yükselişini hızlandırarak sürdürdü. Ülker hisseleri günü yüzde 3.33 artışla 17.05’ten kapattı. Geçen hafta kapanışında 5.6 milyar lira olan Ülker Bisküvi’nin toplam piyasada değeri iki günde yaklaşık 222 milyon lira yükselmiş oldu.

Kaynak: Star Gazetesi/Kaan Zenginli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...