İyiturks Bilim: Şakir Kocabaş

Şakir Kocabaş 1945 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul'da gördü. 1970 yılında İTÜ Kimya Fakültesinden mezun oldu. Türkiye ve İngiltere'de kimya sanayiinde çalıştı. 1985-90 yıllarında Londra Üniversitesi King's College'da yapay zeka alanında doktora yaptı. 1991 yılında Türkiye'ye döndü, ve Tübitak Marmara Araştırma Merkezinde (MAM) Yapay Zeka Bölüm Başkanı olarak göreve başladı. 1992 yılında İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nde göreve başladı. 1998 Ağustos ayına kadar MAM'daki görevine de devam etti, ve iki büyük uluslararası EUCLID simülasyon projesinin proje yöneticiliğini yaptı. Bu projeler 1997 yılında başarıyla tamamlandı ve MAM'da "Yılın En Başarılı Projesi” ödülünü kazandı.
Dr. Kocabaş'ın yapay zeka alanında 20'den fazla uluslararası dergi ve konferans yayını, 10 ulusal konferans yayını bulunmaktadır.
Dr. Kocabaş'ın akademik çalışmaları dışında üç de felsefi eseri bulunmaktadır:
* İfadelerin Gramatik Ayırımı (Ekin Yayınları, İstanbul, 1984)
*İslam'da Bilginin Temelleri (İz Yayıncılık, İstanbul, 1997)
*Fizik ve Gerçeklik (Küre Yayınları, İstanbul, 2001)

İlk iki eser yayınlandıkları yılda (1984 ve 1997) kendi dalında Türkiye Yazarlar Birliği'nin birincilik ödülünü kazanmıştır. (1)
Ekşi Sözlük’ten (2)
* Yapay zeka konusunda elde ettiği başarısıyla göğsümüzü kabartmış bir mübarektir!
Efsaneye göre (ki resmi kayıtlarda geçer, öyle dediğime bakmayın): 6 ülkenin savunma bakanlıkları bir projede ortak çalışma kararı alırlar. olay özetle "uçak simülasyonudur". Proje parçalara bölünür ve en zor bölümü de türk ekibine verilir: "pilot üretmek". Yani yapay zeka'dır konu. bu amcamlar da verilen sürede üzerilerine düşen görevi üstün başarı ile aksatmadan tamamlarlar. sonuç mükemmeldir.
Adamlar hasta olurla bu yapay zekaya. çünkü (meşhur) ingiliz pilotları, bu meredi düşürememektedirler (it dalaşı). ancak haince iki kişi saldırdıklarında bunu becerebiliyorlarmış... Neyse, tabi durum bu kadar gurur vericiyken diğer ülkelerin savunma bakanlıkları hemen irtibata geçip projeyi isterler. ama nafile, üstat Şakir kocabaş konuya hakimdir ve şu yanıtı verir: "bu milli bir meseledir, savunma bakanlığımız ile görüşmeden bu konuda bilgi veremem!" e tabi adamlar gidip savunma bakanlığımızdan da red cevabı alınca hüzünlenir, ağlarlar. Rivayet odur ki iki gün yas ilan etmişler* sonuç olarak tabi soracaksınız, peki reddettiler de naptılar? e işte problem orda, ziyan ettiler.. (hayyal meyyal)
*En az wittgenstein kadar iyi sorular sorabilen, sormakla kalmayıp o soruları tane tane yanıtlayan ilim adamı idi. (underdog on top)
*Türk memleketinin yetiştirdiği belki de tek filozoftu. (le turquie)
Wikipedia’dan (3)
Akademik Tecrübesi
*Yapay Zekâda Bilgi Organizasyonu ve Bilgi Gösterimi üzerine araştırma tecrübesi.
*Yapay Zekâda Makina Öğrenmesi ve Bilimsel Buluşların Modellendirilmesi konusunda araştırma tecrübesi.
*Gerçek Zamanlı Yapay Zekâ ve Simülasyon konusunda proje tecrübesi.
*Bilgisayar programlama tecrübesi; PROLOG programlama dilinde yazılım geliştirme.
Yönettiği tasarılar
*EUCLID RTP 11.3 Kompleks Hava Muharebesi Simülasyonu (1993-97), [Bu proje başarılı bir şekilde tamamlandı, ve 3.6.1998 tarihinde Marmara Araştırma Merkezi'nin 1997 Yılı Proje Ödülünü kazandı.
*EUCLID RTP 11.7 Uçakta Silah Sistemleri Simülasyonu (1996-97), [Bu proje 1997 yılında başarılı bir şekilde tamamlandı.
*Bilimsel Araştırma ve Buluşların Modellendirilmesi.
*Osmanlıca-Kiril Optik Harf Tanıma.
*Parçacık fiziği ve seramik superiletkenler alanındaki bilimsel buluşların modellendirilmesi üzerine araştırma. (Londra'da)
*Londra Üniversitesi'nde doktora çalışması. Doktora konusu: "Bilgi Sistemlerinde Bilgi Organizasyonu: Bilimsel Buluşların Modellenmesi Üzerine Uygulamalar".
Üye Olduğu Bilimsel Dernekler
*American Association for Artificial Intelligence (AAAI)
*British Computer Society, Specialist Group on Expert Systems (BCS-SGES)
*The Society for Artificial Intelligence and Simulation of Behaviour (AISB)

iyiturks: Bu kıymetli bilim adamımızın ismini de bir tesadüf sonucu öğrendik. Bir seminerin yapıldığı salonun ismini merak etmemiz neticesinde kendisine ulaştık. Büyük bir eksiklik hissettik. Nasıl oluyor da bu kadar bilgisiz ve ilgisiz olabiliyoruz. O kadar okul, o kadar kitap, o kadar yazılı ve görsel medya deneyimimizde karşımıza çıkmamış bir isim. Eğitim sistemimiz, medyamız ve ilgili kurumlar bu konuda kendini sorgulamalıdır. Böyle değerlerimizi bilmeden, gündemin sığ ve sabun köpüğü konuları arasında ömürler geçip gitmesin dileği ile bu notumuzu düşmek istedik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...