Bahane Şiiri ve Hayat

Bahane, niyet saklayıcı, gerçeği saklayıcı şeylerdir, gerekçelerdir. Yalana yakın ama yalan olmayandır.
Şeffaf bir maskedir, biraz üstüne varınca gerçeğine varabileceğimiz. Bahane kandırmanın başlangıç halidir.
Bahaneler sakınmak, kaçınmak için kullanılabileceği gibi, katılmak, varmak içinde kullanılabilir.
Bahane küçük güzelliklere yol açabildiği gibi küçük sıkıntılara da yol açabilir. Ama etkisi ve bağlayıcılığı güçlü olamayan şeylerdir.
Aslında bahaneler gerçek niyetlerin doğrudan gerçekleşmesi durumunda yaratacağı etkileri törpülemek, hafifletmek için kullanılan etki azaltıcılarıdır. Dolaylı yoldan bir ön savunmadırlar.
Kararsızlıkların, ikilemlerin çıkış noktalarıdır. Kişilerin karar alabilmesini sağlayan onları kararsızlık sarmalında kurtaran geçici çözümlerdir.
Tabii ki her şey gibi Bahanelerde kararında ve yerinde kullanılmalıdır. Doğru kullanılmadığında etkisini ve inandırıcılığını kayıp ederler.
Bahanelerin çok olduğu hayatlar bir yerlere varamadan oldukları yerlerde salınıp dururlar. Sürekli rölantide çalışan bir araç gibi, ne bir hareket ne de bir işe yarayan enerji üretirler.
Bahaneler büyük sıkıntılara geçici çare olmak için sınırlı olarak kullanıldığında faydalı olabilir. Ancak kesinlikle kalıcı çözümler için beklenilmemeli ve daimi olarak kullanılmamalıdır.
Bahaneleri bir yemeğin sosu, baharatı olarak düşünürsek kullanılma kararını buradan daha güzel anlayabiliriz. Nasıl ki yerinde ve kararında kullanıldıklarında tat kattıkları aşlara, kararını kaçırınca bir kaşık bile alınamaz hale sokarlar.
Bahane şiiri, hayatın temel alanlarında serpiştirilmiş sosları, baharatları birer porsiyon olarak hazırlayıp, tadımlık olarak sunmuş okuyanlara.
Katıksız ve yalın bir yapıya sahip olan şiir lafı uzatmak adına kendi bahanelerini kullanmamış. Meramını en kestirme yoldan, doğrudan sunmuş bir solukta.
iyiturks

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...