Nice 30 Yıllara: Skylife Dergi

Her yayın baştan sona okunmak tutkusuyla hazırlanır. Skylife’ın bunun da ötesine geçerek okuyucuları tarafından koleksiyonu yapılan bir dergi olması bizim için gerçek bir gurur kaynağı… Belirtelim ki Skylife, Türk Hava Yolları’nın gözbebeği olarak gördüğü hizmetlerinden. İlk sayısından bugüne değin hep titizlikle hazırlandı; gelişmesi için sürekli çaba harcandı ve elinizdeki görünümüne ulaştı.
Türkiye’nin önde gelen uluslararası dergisi Skylife, bugün dünyanın 201 kentinden Türk Hava Yolları uçağına binen Türk, Avrupalı, Afrikalı, kısacası dünyanın dört bir yanından yüz binlerce yolcu tarafından takip ediliyor.
Skylıfe: Dünya Küçük Bir Köy Değil!
Teknolojinin getirdiklerine bakanlar dünyanın küçük bir köy olduğunu söyleyedursun biz gittiğimiz her yerde tanınması, anlaşılması gereken bir dünya görürüz. Orada kültürlerarası farklılıklar olsa da bunlar bizim gözümüzde ayrılık değil çeşitlilik, fark edilmesi gereken bir zenginliktir. İşte her sayımızda bu zenginliğe odaklanarak ülkeler arasında bir köprü kurmaya, insanları birbirine yakınlaştırmaya ve kıtalar arasında bir köprü olan Türkiye’yi tüm güzellikleriyle dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz.
İlk sayıdan beri kesintisiz süren bu çabaya yazılarıyla, fotoğraflarıyla, emeğiyle katılanları minnetle anarak yol arkadaşınız Skylife’ın 30 yılına göz atalım…
1983; THY Magazin
Skylife’ın öyküsü 1983 yılında “THY Magazin” adıyla başlar. 1972 yılında Türk Hava Yolları aynı isimle birkaç sayı yayınlasa da düzenli yayın sürecine 1983 yılında başlanır. Türk Hava Yolları, 50. yılı olan bu tarihte, 30 uçağı ile 2,5 milyon yolcu taşımaktadır. Genişleyen uçuş ağı, uzun hatlarda uçan yolculara uçakta keyifli vakit geçirebilecekleri imkânlar sunma ihtiyacının yanı sıra hem turizmde hem de havacılık sektöründe yoğunlaşan rekabet, bu derginin doğumuna vesile olur ve THY Magazin, uçakta okuyucularıyla buluşur.
Türk Hava Yolları’nı ve Türkiye’yi tanıtan bir rol üstlenir THY Magazin. Türkiye’nin doğal ve kültürel zenginliklerini sayfalarına taşır. Geleneksel sanatları tanıtan dosyalar yayınlar, yurt dışında sefer düzenlenen şehirleri dolaşıp tecrübelerini ve görülmesi gereken yerleri anlatır. Uçak alımı ve yeni hat açılışları gibi gelişmeleri okuyucularına müjdelerken Türkiye’den ekonomik ve kültürel gelişmelere ilişkin haber ve yazılara da yer verir.
1989; Skylıfe
1989 yılının Aralık ayında THY Magazin, Skylife adını alır. Nitelik konusunda da önemli mesafeler alan Skylife, çağdaşı olan dergiler arasından sıyrılmış, görsel ve içerik konusunda kimliğini oturtmuş ve prestij yayını algısını kazanmıştır artık. Örneğin otellerin lobilerinde,  doktorların bekleme salonlarında bulunur ve koleksiyonerler tarafından toplanır. Yine bu yıllarda ortaya çıkmaya başlayan özel radyolarda Skylife yazıları, gezi ve tarih programlarında yer bulup gazetelerde doğrudan yayınlanırken Skylife dergisi birçok yazar ve belgesel yapımcısının işleri için alıntılar yaptığı bir kaynak haline gelmeye başlar. 1992 yılında ise Skylife’a bir kardeş dergi gelir: Cityscope. Bu dergi Türkiye’nin 3 büyük kentine odaklanarak bir rehber işlevi sergiler.
Ve Bugün…
Türk Hava Yolları, 2009 yılından beri Skylife’a ek olarak; Skylife Business, Curiocity, Planet, Bulmaca eki gibi aylık dergiler ve Hac ile Umre dönemlerinde yayınlanan özel dergilerle yolcularının uçuş keyfini renklendirmeye devam ediyor. Türk Hava Yolları bugün toplam tirajı 750 bine ulaşan bu dergilerin kağıt ebatlarını ve gramajlarını aşağı çekerek akaryakıt tüketiminde yılda 800 ton, kağıt kullanımında yıllık 500 tonun üzerinde tasarruf gerçekleştirdi, doğaya ve ekonomiye kazanç sağladı.
Türk Hava Yolları'nın kuruluşunun 80.  yılında, geçtiğimiz mayıs ayında tasarımını Londra’da yenileyerek uluslararası görsel bir dil geliştiren Skylife dergisi, okuyucularına iPad uygulaması ve internet yayını ile de ulaşmaya devam ediyor. Bu yıl “Köprüler & İnsanlar” temasıyla bir fotoğraf yarışması düzenleyen Skylife, yeni etkinliklerle ve Türk Hava Yolları’nın açacağı yeni hatlarla, sizlerle yol arkadaşlığına devam edecek. Nice sayılarda tekrar tekrar buluşmak dileğiyle…
iyiturks notu
Yıllardır yakından takip ettiğimiz ve bazen de büyük bir mutluluk ile bazı haberlerini blogumuzda paylaştığımız güzel bir dergi. THY uçuş dergisi olarak yayın hayatına başlamasına rağmen, o kimliği aşan bir yer edinmiştir, okuyucuların gözünde. Titiz bir şekilde hazırlandığı, konuları, konuların işlenişi ve özellikle de sayfalarında kullandıkları görsel malzemelerin dikkat çekiciliği ile anlaşılmaktadır. Bizim için ilk tanışmamız bir kurumun bekleme salonunda gerçekleşmişti. Özellikle hem ingilizce hem de türkçe sayfaları ile yabancı dilimizin gelişimi için bulunmaz bir nimetti. Sonrasında ise içeriği ile bizleri yıllar süren bir beğenilen dergi ile buluşturmaya devam ettiler. Buradan dergiyi hazırlayanlara ve katkı sağlayanlara sonsuz teşekkürlerimizi sunar, nice başarı dolu 30 yıllara yayın hayatlarının sürmesini dileriz.

2 yorum:

  1. Paylaşımınız için teşekkürler.. Kaliteli yayınlarınızın devam etmesini temenni ederiz...

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederiz. Sağolun

    YanıtlaSil

iyi ve güzel...