İş Seyahati Hüznüne Son


İş seyahatine çıkmak yemek yapmaya benzer; malzemelerden biri bile eksik olsa işler yolunda gitmez. Zorlu bir seyahat tarifinde, evden uzakta geçen upuzun geceleri biraz stresle karıştırıp üzerine bir tutam da jetlag eklersiniz. Bu esnada da herkes size çalışırken gezebildiğiniz için ne kadar şanslı olduğunuzu ve bunun ne kadar muhteşem bir fırsat olduğunu söyler.

Dengeyi kurabilirseniz, özellikle de iş seyahatinin avantajlarından yararlanmaya zaman ayırabilirseniz bir sonraki seyahatinizden keyif alabilir ve daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. İşte size iş seyahatinizden en iyi şekilde yararlanmak için bazı yöntemler:

Hazırlıklı olun

Hazırlıklı olmak, seyahatin güzel geçmesini sağlayan etkenlerin başında gelir. Küçük eşyalar seyahat sırasında büyük farklar oluşturabilir. Güç kablosu, priz adaptörü gibi eşyaların ve tercih ettiğiniz kozmetik ürünlerin yenisini almak o telaşta kolay olmayabilir. Bavulunuzu aceleyle toplarsanız bunları kaybetme ihtimaliniz de katlanır. İhtiyacınız olan her şeyin kesinlikle yanınızda olmasını sağlamak için mutlaka gerekli eşyaları bavulunuzda bile bir arada tutmanız iyi bir fikir olacaktır. Aynı şekilde, patronlarınızla seyahatinizdeki başarı kriterlerinin neler olduğunu netleştirdiniz mi? Önceden belirlenen net hedefler bir ivme ve amaç hissinin oluşmasına katkıda bulunur.

Seyahatinize küçük bir mola ekleyin

Çıkmak için pek sabırsızlanmadığınız bir yolculuğa tat katmanın en kolay yolu, işlere farklı bir açıdan bakmaktır. Elbette her iş seyahati bir hafta sonu kaçamağı olamaz, ancak pek çoğu küçük bir molayla geliştirilebilir. Çoğu seyahatin sonunda, işlerinizi bitirmeye çalışırken zaman açısından sıkışıklık yaşarsınız; bu nedenle bir toplantı programına, konferansa veya etkinliğe başlamadan önce seyahat sürenize yarım veya tam gün eklemeyi düşünebilirsiniz. Bu sürede dünya standartlarında bir galeriyi veya meşhur bir sergiyi ziyaret edebilir ya da normalde gezmeye zaman ayıramayacağınız şık bir semti gezebilirsiniz.

Rutine bağlı kalın

Jetlag, güne erken başlamak derken seyahat sırasında normal rutinden sapmak çok kolaydır. Ancak her zamanki çalışma rutininizden birkaç unsur seçip bunları sürdürebilirsiniz. E-postalarınıza bakmak için erken kalkıyorsanız ya da yatmadan önce zihninizi biraz olsun boşaltmak için işi makul bir saatte bırakmayı tercih ediyorsanız bu alışkanlıkları sürdürün. Aynı şekilde otelin spor salonunu kullanmak veya günlük farkındalık ve yoga seanslarına katılmak daha iyi odaklanıp tam kapasite çalışmanızı sağlayabilir.

Bir koşu turuna çıkın

Bir gün, hatta yarım gün bile durmaya vaktiniz mi yok? Kafa dengi insanlarla çok hızlı bir şekilde şehri keşfetmeye ve aynı zamanda hareket etmeye ne dersiniz?  Dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde düzenlenen koşu turları, evden uzaktayken çevredeki turistik yerleri görmenin hızlı bir yoludur. Gorunningtours.com Avrupa, Asya, Kuzey Amerika ve diğer ülkelerdeki çeşitli şehirlerde turlar sunuyor. Koşu mesafeleri yaklaşık 7 km ile başlıyor.

Ailenizi de götürün

Seyahat hüznünün en yaygın sebeplerinden biri, ailenizi arkanızda bıraktığınız için kendinizi suçlu hissetmeniz. Çözüm ne mi? Onları da götürün! Londra, New York, Hong Kong gibi dünyadaki büyük iş merkezleri son derece aile dostudur, aileniz yanınızda olduğunda en zorlu günlerin bile sonunda bir nebze olsun huzur bulursunuz. Tüm aileniz eşlik edemiyorsa, sizinle kaliteli zaman geçirmesi ve dünyanın bir kısmını gezerkentüm gün işte neler yaptığınızı görmesi açısından çocuğunuzu yanınızda götürmeyi düşünebilirsiniz.

Sizi ağırlayanların işini kolaylaştırın

Sizi ağırlayanlar bazen sizi eğlendirmek için hoşunuza gidecek alternatifler bulmakta zorlanabilir. Bu durumda onlara yardım etmeniz gerekir! Uçakta özel bir yemek sipariş edebileceğiniz gibi, San Francisco’da basketbol maçı izlemek veya İstanbul’da Galata Köprüsü’nün üzerinde bir akşam yürüyüşüne çıkmak ilginizi çekiyorsa neden söylemiyorsunuz? Ayrıca bu, seyahatten önce buzları kırmak için de güzel bir yol olabilir. Ev sahipliği yaparken de bunu deneyebilirsiniz.

Müşterek akşam yemeği

Size iş seyahatinde olduğunuzu ve yemeğin ya da akşam yemeği deneyiminin tadını çıkarmak yerine yalnızca besine ihtiyacınız olduğunu oda servisinden daha iyi hatırlatacak hiçbir şey olamaz. Tek başınıza yemek yiyebileceğiniz bir yer bulmak, iş seyahatinin en karmaşık kısmıdır. Neyse ki restoranlar bir süredir bu ihtiyaca hitap ediyor. Daha az resmî işletmelerin tek başınıza kitabınızla, gazetenizle ya da dizüstü bilgisayarınızla keyifle yemek yiyebileceğiniz büyük ortak masaları bulunuyor. Yerel halk, otel concierge servisleri ve giderek artan bir şekilde Instagram, bu gibi işletmeler veya başka güzel akşam yemeği seçenekleri için öneriler sunan güzel kaynaklardır.

Geç saatteki açılışlar

O kaçırılmayacak sergiyi veya yeni galeriyi göremediğiniz için her dönüş yolculuğunda pişmanlık duyuyorsanız bu duruma aşina biri olarak size araya bir şey sıkıştırmak için verebileceğim en güzel ipucu şu: Pek çok kültür merkezi haftanın bir günü geç saatlere kadar açık oluyor ve iş seyahatindekilere küçük bir ziyaret şansı sunuyor. Üstelik ne kadar geç giderseniz kalabalık o kadar az oluyor.

Yürüyün

Bazı yerlerde yürümek diğerlerine nazaran daha kolaydır. İş gezisi için kaldığınız yerden taksiye binmek yerine yürüyüş yapmaya alışın. Bu durum kalacağınız yer seçiminizi etkileyebilir. Bir Arap başkentinde sahil yolunda ya da Londra’da bir nehir kıyısında yürümek, standart iş güzergâhında yürümekten daha keyifli olacaktır. Yürürken şehri çok daha yavaş bir tempoda görebilecek ve kendinizi yerel halka daha yakın hissedebileceksiniz. Yürümeyi planlıyorsanız yanınıza rahat ayakkabılar almak iyi bir fikir.

Yol üstündeki duraklara uğrayın

Seyahatin havasını değiştirmenin ve rutininize biraz heyecan katmanın en kolay yollarından biri yol üstündeki fırsatları değerlendirmek. Türk Hava Yolları’ndan bahsettiğimiz için bunu elbette İstanbul’u düşünerek söylüyoruz, ancak diğer şehirlerde de işe yarayacak. Bu, zamanı etkili bir şekilde kullanmak, çokça eğlenmek ve mükemmel bir değer katmak için güzel bir yol. Plan yapmadan önce vize şartlarını öğrenmeyi unutmayın. Uğrayabileceğiniz yerlere dair seçeneklerin detayları için Türk Hava Yolları’nın web sitesine göz atabilirsiniz.

Yolda geçen sürede dinlenin

İş seyahatinden sonra hissedilen yorgunluğun büyük bir kısmı yolculuktan kaynaklanır. Bu sorunu doğrudan çözmek için havalimanında geçirdiğiniz zamanı rahatlamaya ayırın. Yolcu salonlarından veya daha da iyisi masaj yaptırıp rahatlayabileceğiniz spa tesislerinden yararlanın. Dönüş yolunda çalışmak yerine bir film izleyerek veya podcast dinleyerek kendinizi çevrenizden soyutlayın. İndiğiniz zaman evinizde normal hayatınıza dönmeniz bu sayede daha kolay olacak


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...