Beyni Başarı İle Kandırmak

Programınızda hayata dair küçük detayları ele alıp bunları insan biyolojisiyle harmanlıyor ve ilginç çıkarımlar yapıyorsunuz. Bu fikir aklınıza nasıl geldi?
Brain Games aralarında yazarlar, beyin uzmanları, sinir bilimciler ve benim de bulunduğum birçok aklın iş birliği yapmasıyla ortaya çıkmış bir proje. Oyunları ve beyninizin gerçeklik üretme becerisini katılımcı bir şekilde bir araya getiren interaktif bir tecrübe oluşturmak için çalışıyoruz. Eğlenerek öğrenmenin ta kendisi aslında.
Beynimizi eğitmek mümkün mü?
Kesinlikle. Bilişsel kısayolları ve ön kabulleri öğrenmek daha iyi kararlar vermemizi sağlar. Dünyada daha verimli olabilmek için algısal sınırlarımız hakkında bildiklerimizi bir araya getirebiliriz.
Tüm farklılıklara rağmen beynimiz bazı ortak yöntemlerle kandırılabiliyor. Aslında hepimizin aynı zihni paylaştığını söyleyebilir miyiz?
Hepimiz aynı yerleşik sınırlamalara sahibiz. Beynimiz dış dünyadan sınırlı sayıda veri alıp bir tür tahmin oyunuyla, deyim yerindeyse boşlukları doldurur. Beyniniz dünyada yönünüzü bulmanıza yardımcı olmak için belirli kalıplar kullanıp çıkarımlar yapar. Bu çıkarımlar çoğu zaman kullanışlı olsa da bazen hatalı olabiliyorlar.
Bir eğlence programına felsefi bir tavırla yaklaştığınız düşünülüyor. Buna katılıyor musunuz? Programınızı eşsiz kılan nedir?
Evet, katılıyorum. Brain Games beynimizin “gerçekliği” nasıl algıladığı ve oluşturduğuna dair felsefi bir konuşma başlatmak için hile ve oyunları giriş noktası olarak kullanıyor. Algının dünyayı nasıl şekillendirdiği ve algının da dil, kültür, müzik, teknoloji gibi etkenlerle nasıl değiştiği gibi konuları konuşmanın önemli olduğunu düşünüyorum. İnsanlar dünyayı, dünya da insanları şekillendiriyor. Geldiğimiz noktaysa gerçekliğin şekillendirilebilir olduğu.

Programınız çok yüksek izlenme oranları elde etti. Projeye başladığınızda bu oranda bir başarı bekliyor muydunuz? Sizce izleyiciler tarafından neden bu kadar çok sevildi?
Bizim için harika bir sürprizdi. Aynı anda hem eğlendiren hem de bilgilendiren bir program yapmak zor, ama muhteşem bir çaba. Başarılı olması çok mutluluk verici.
Shots of Awe adlı mini belgesel seriniz izleyiciler tarafından ilham verici bulunuyor. Konuları size ilham veren şeylerden mi seçiyorsunuz?
Evet, Shots of Awe benim çok sevdiğim bir proje; zihnimdeki en derin merakları ifade etme biçimim. Yaparken çok eğleniyorum. Yönetmen Ron Howard ve girişimci Richard Branson gibi nüfuzlu düşünürler de seriyi çok seviyor.
Yakın zamanda İstanbul’a geldiniz? Şehri nasıl buldunuz?
İstanbul’a bayıldım. Brand Week’te bir konuşma yaptım, çok güzel geçti. Muhteşem bir şehir; insanları da öyle.
Seyahatlerinizde Türk Hava Yolları’nı tercih ediyor musunuz?
Türk Hava Yolları’ndan çok memnunum. Uçakları modern ve hizmetleri de harika. Olağanüstü.
Beynimizin bir tatili iyi olarak tanımlaması neye bağlı?

Tatiller yeni tecrübelerdir ve yeni tecrübeler de zihnimizi açar, yeni algı yolları gösterir ve dünyamızı genişletir. Bu da her zaman iyi bir şey.

Kaynak:Skylife

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...