Herşeyin Başı Sağlık



Her şeyin Başı Sağlık! Yazıya bu cümle ile başlayarak niyetimizi en başta en açık hali ile ortaya koyalım. Sağlık, kıymeti yokluğunda anlaşılan, değeri hiçbir şey ile kıyas edilemeyen bir haldir. İnsanlığın varoluş hikayesinin temelinde “sağlıklı olma” hali vardır.

Sağlıklı Olma” hali ile yüzlerce tanımlama vardır. Bunlar içinde en öne çıkan ve ortak kabul gören Dünya sağlık örgütünün tanımıdır:

“Sağlık, yalnızca hastalık ya da sakatlığın olmaması değil; tam bir fiziksel, zihinsel ve sosyal refah durumudur.”

Bu tanımla uyumlu bu tanımı kapsayıcı olarak Türkçe hazinemizde çok güzel bir kelime bulunmaktadır: Esenlik. Sağlıklı olma halinin yüzlerce tanımı bu güzel kelimede anlam bulmuş dillerimizde ifade edilmiştir.

Ancak fark ettiğiniz üzere bu muhteşem kelime dilimizden, hafızamızdan ve yaşantımızdan gittikçe artan bir hızla silinmeye başlamıştır. Sanki bu kayıp oluşla eş doğrultuda “Sağlıklı Olma” halimizde aynı olumsuz durumu yaşamaktadır. Tüm hakikati ile yaşantımızın, kültürümüzün içinde olan “Esenlik Halinin” fark edilmeyecek bir sessizlikte varlığını yitirmeye başlamamız ile sağlığımızda da çok ciddi sıkıntılar rutin hale gelmeye başladı.

Adını bile duymadığımız pek çok hastalık günümüzde büyük bir çoğunluğu etkileyen, ruhen, madden ve fiziken yaşam kalitesini bozan sorunlar halini aldı. Onun için hepimiz bu konularda riskli konumlardayız. “Sağlıklı Olma” halimiz geçmişe nazaran daha zor ve daha da kıymetli bir durum.

En iyi tedavi, en ekonomik tedavi, en rahat tedavi hastalanmamak. “Sağlıklı Olma” halinin bozulması ile artık her şey sıkıntılı ve zorluklar içerir. Ne yazık ki günümüz yaşam düzeni hastalıklı olmayı sektörel bir zorluk halinde insanlara dayatıyor. Hastalıklı olma halinden kurtulma, “Sağlıklı Kalma” durumuna göre kat ve kat zor ve masraflı.

Bu nedenle günümüzde hareketli bir yaşama geçme, sağlıklı ve dengeli beslenme ile huzurlu bir yaşantı neticesinde “Sağlıklı Olma” halimizi korumak, iyileştirmek haşam kalitemiz açısından olmazsa olmaz bir kriter.

Bizde bu gaye çerçevesinde iyi yaşam, sağlıklı olma gibi temel konuları kapsayan bir başlık oluşturup, içerikleri sizlerle paylaşmak istiyoruz. Umarız paylaşımlarımız sizlere faydalı etkiler, iyi ve güzel duygular oluşturup, “Sağlıklı Olma” halinize olumlu katkılar sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...