Kış Aylarının Yaygın Hastalıklarından Gribe Karşı Koymanın Yolu Güçlü Bir Bağışıklık Sisteminden Geçer.
Çok yönlü dengeli diyetlerle, stresten uzak, sportif bir yaşam sürerek savunma kalkanı kurmak mümkün. Gelişime, değiştirebileceğiniz faktörlerin başında gelen diyet ve egzersiz düzeni ile başlamalısınız.
Tabağınıza aldıklarınız sağlığınızı şekillendirir. İhtiyacınız kadar enerjiyi doğru kaynaklardan aldığınızdan emin olmak için tabağınızın yarısı sebze, çeyreği yağsız et ve diğer çeyreği ise ev yoğurdu olmalıdır.
Doğa, insanoğlunun ihtiyaçlarına yanıt veren besinleri sunmaktadır. Sebze ve meyvelere rengini veren besinler, virüs ve bakterilere karşı koruyuculuğun artmasına yardımcı olacağından günde 5-9 porsiyon tüketilmelidir. Kışın meyvelerden nar, kivi, turunçgilleri, sebzelerden kereviz, balkabağı, havuç, kırmızıbiber, mor lahana, soğan, sarımsak, ıspanak, pazı, kırmızıturp, brokoli, karnabahar sıkça tüketilmelidir. Gıdaların doğal antibiyotiği sarımsak ve soğan özellikle artırılmalı, mümkünse her sabah bir diş sarımsak yutulmalıdır.
Vücudun temizlenmesinde, besinlerin kullanılmasında görevli karaciğer ve bağırsak adeta bağışıklığın kalesidir. Bu iki organ özel kürlerle desteklenmelidir. Karaciğer sağlığı için kışa girerken iki hafta, düzenli olarak aç karna 10 dal maydanoz, yarım limon suyu ve bir bardak suyu karıştırıcıdan geçirip içmek zindelik kazandıracaktır.
Barsak florasının zenginleşmesi ve rahat tuvalete çıkmak için ise probiyotiklerden faydalanın. Bunun için piyasada probiyotik katkılı yoğurt, süt ürünleri, müsli, kefir, turşu, geleneksel ev yoğurdu, boza, elma sirkesinden faydalanın. Lif yapısının daha etkili olması için bir ara öğünde bitki çayı eşliğinde taze veya kuru hünnap, armut, elma, kayısı, kuru erik tüketilmelidir.
Protein kaynaklarını ihmal etmeyin ama mutlaka yağsız olanları tercih edin.
Proteinlerin yapı taşı olan aminoasitler hücrelerin temel sağlığını dolayısıyla bağışıklık sisteminin de gücünü oluşturmaktadır. Doymuş yağlardan elimine edilmiş, beyaz et, balık, kümes hayvanları, yumurta, kuru baklagiller ve soya kaynağı ürünler tercih edilmelidir.
KIŞ AYLARINA ÖZEL SAVUNMA KÜRÜ
Sabahları zencefil, çubuk tarçın, kakule ve limon dilimi ile demlenmiş ılık suya, bir çay kaşığı kestane balı karıştırıp için. Yine gün içinde bir kâse evde mayalanmış yoğurda birer çay kaşığı zerdeçal, zencefil, ısırgan tohumu, üzüm çekirdeği karıştırıp tüketin.
Soğuk algınlığında, zayıf bir bağışıklık sistemi ile savaşa giren metabolizma yavaşlar, kendini koruma adına su toplar. Bunu önlemek adına her zaman içtiğinizden yarım litre daha fazla su ve bitki çayları içmenizde fayda vardır. Bu suyun bir miktarının limon dilimli veya ılık içilmesi metabolizma üzerinde olumludur. Dilerseniz tüketimi daha keyiflendirmek için bir-iki yemek kaşığı meyve suyu veya meyveli soda da ekleyebilirsiniz
Vücudun enfeksiyonlarla savaşta imha ekibi A, C ve E vitaminleri, selenyum ve çinko mineralidir.
Bedeni istila eden düşmanları yok eden, düşen enerjiyi artıran, tokluk hissi, insülin dengesi sağlayan C vitamini kaynağı turunçgiller, nar, kivi, kırmızıbiber, brokoli beslenmeye eklenmelidir. Bağışıklık sistemi hücrelerini artıran A vitamini kaynağı havuç, balkabağı, brokoli, domates, ıspanak, yumurta, marul ayrıca hücre duvarlarına bariyer çeken E vitamini zengini fındık, badem, yer fıstığı, ceviz, zeytinyağı, hindistancevizi yağı beslenmede yer almalıdır.
Hastalıklara karşı savunma gücünü artıran çinko kırmızı et, tavuk, balık, yumurta, süt, yoğurt, bezelye ve cevizde bolca bulunur. Hücre hasarından koruyan selenyum kaynakları için ise et, sakatat, balık, süt ürünleri, tahıllar, yumurta tüketilmelidir. Vücudun üretemediği için dışarıdan alınması zorunlu olan Omega 3’ler de bağışıklığın güçlenmesinde etkilidir. Haftada üç kez, ızgara, fırın veya buğulama olarak pişen balık, derisiz tüketilmelidir.
SAĞLIKLI YAĞLARA ODAKLANIN
Yüksek yağlı diyetler, immün sistemi zayıflatabilirken düşük yağlı diyetlerin artırabileceği bilinmektedir. Bunun için doğru cins ve miktarda yağ tüketmelisiniz. Trans yağlardan uzak durmalı, Omega 3’leri eksik etmemelisiniz.
Yemek pişirme yağı olarak eşit oranda zeytinyağı, fındık yağı ve soyayı karıştırıp kullanın.
Salatalarda keten tohumu yağı veya zeytinyağı kullanın.
Krema yerine Hindistancevizi yağı kullanın, içeriğindeki bir madde bağışıklığı güçlendirir.
Güneş giren eve hekim girmez
D vitamini enfeksiyonlardan korunmada önemlidir. Kış aylarında güneşin olduğu saatlerde 15 dakika yürüyüş yapın, kan değerlerinizi kontrol ettirip eksikliğiniz varsa destek alın.
Kış sebzeleri gaz yapabileceği için zencefil, rezene, kişniş, kakule çayları için ya da yemeklerde taze zencefil kullanın.
Hergün nabzı şaşırtan yürüyüşler yapın. Düzenli egzersiz yapanların enfeksiyonlara yakalanma riski yapmayanlara kıyasla yüzde 25 daha az görülmektedir.
Kaynak:Skylife Kasım 2011
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
iyi ve güzel...