Bilginin Görkemli Mekanları


Kütüphaneler çağlar boyunca insanlığın ürettiği bilginin saklanıp gelecek nesillere aktarıldığı saygın yerler oldu.
Kütüphanenin tarihi, yazılı tarihin başlangıcına kadar uzanır. Asur döneminde çivi yazısı ile hazırlanan kil tabletlerin arşivlendiği merkezler aslında ilk kütüphanelerdi. İskenderiye Kütüphanesi, Batı Anadolu’da Bergama ve Efes Celsus kütüphaneleri antik çağların önde gelen kütüphaneleri oldular. İslam Medeniyeti’nin en önemli kütüphanesi ise kuşkusuz Abbasiler döneminde Bağdat’ta oluşturulan ve içinde kimi rivayetlere göre bir milyon, kimine göreyse beş milyon kitap bulunan kütüphaneydi. Ne yazık ki Bağdat’ın uğradığı Moğol işgali esnasında yok edilen bu kütüphane ile geçmişin büyük bir bilgi birikimi de yok oldu. Ortaçağ Avrupa’sında ilkin Hristiyan teolojisi ile ilgili eserlerin toplandığı manastır kütüphaneleri ile başlayan kütüphane geleneği aydınlanma dönemi ile çeşitlendi. Kitabı ait olduğu yerde, yani kütüphanede okumanın keyfi farklı bir duygu.
İskenderiye Kütüphanesi
Çağlar boyunca savaşların ve fetihlerin yakıp yıktığı ama efsanevi ihtişamını koruyan İskenderiye Kütüphanesi yakın geçmişte küllerinden yeniden doğdu. Doğu Akdeniz kıyılarında geçmişten gelen görkemini bugüne taşımayı başaran kütüphane uzun uğraşlar sonucu 2002 yılında İskenderiye’de yeniden kitapseverlerle buluştu.
Azize Katherine Manastırı Kütüphanesi
Mısır’da semavi dinlerce kutsal sayılan Sina Dağı eteklerindeki manastırda bulunan kütüphanede son derece kıymetli el yazmaları ve belgeler bulunuyor. Azize Katherine Kütüphanesi’nin teolojik el yazmaları koleksiyonu Vatikan Müzesi’nin ardından dünyanın en büyük ikinci koleksiyonu olma özelliğini taşıyor
Kongre Kütüphanesi, Washıngton, D.C.
Kütüphanenin kuruluşu 1800 yılına Başkan John Adams dönemine dayanıyor. Kütüphane 1897 yılında kapılarını halkın ziyaretine açtığında çoktan dünyanın en pahalı, en geniş ve en güvenli anıt müzesi olmuştu.
Old British Reading Room, Londra
Dünyanın en meşhur devlet adamlarının, edebiyat, şiir ve sanat dünyasının klasikleri arasında yeralan değerli isimlerinin uğrak yeri olan bir mekân burası. George Bernard Shaw, Oscar Wilde, Mark Twain bu meşhurlardan bazıları.
Saint Gall Abbey Kütüphanesi
Kuruluşu 8. yüzyıla dayanan İsviçre’deki Abbey Saint Gall Kütüphanesi, dünyanın en zengin Ortaçağ kütüphanelerinden biri hiç kuşkusuz.
Real Gabinete Portugues Kütüphanesi
Latin Amerika’nın en büyük ülkesi Brezilya’nın Rio de Jenerio kentindeki muhteşem kütüphane 350 bin cildi aşan koleksiyonu ile göz kamaştırıyor.
Herzog August Kütüphanesi, Wolfenbuttel
Orta Çağ Avrupa tarihi ve kültürü üzerine Avrupa’nın en geniş, dünya çapında da önde gelen koleksiyonuna sahip olan kitaplık 1666 yılından bu yana ayakta. Kütüphane himayesinde her yıl çok sayıda konser, sergi ve seminerler düzenleniyor.
Milli Kütüphane, Paris
Dünyanın en tanınmış ve kapsamlı kütüphanelerinden biri olan Paris’teki Milli Kütüphane’nin kökleri 1368 yılına dayanıyor. 17. yüzyıl sonlarında kapılarını halka açan kütüphane, 1799 Fransız Devrimi’nin ardından kamulaştırıldı.
Vatikan Kütüphanesi
Dünyanın en eski ve en ünlü yaşayan kütüphaneleri arasında gelen Vatikan Kütüphanesi’nin tarihini uzmanlar 4. yüzyıla dayandırıyor. Kütüphanede dünya tarihi ve kültür mirası açısından son derece değerli el yazmaları, haritalar, belgeler ve matbu kitaplar büyük bir titizlikle korunuyor.
Kütüphaneler Kenti İstanbul
Bizans İmparatorluğu ile zenginleşip, Osmanlı İmparatorluğu ile ihtişamının doruk noktasına ulaşan İstanbul’un zengin kültür birikiminin en güzel örnekleri kentin kütüphaneleridir. Süleymaniye Kütüphanesi bünyesindeki birbirinden değerli ve çoğu eşsiz yazma eserlerin dışında Atıf Efendi, Hacı Selim Ağa, Köprülü, Millet, Nuruosmaniye, Ragıp Paşa yazma eser kütüphaneleri sahip oldukları eserlerle büyük birer kültür hazinesi. Onlarca araştırma, üniversite ve halk kütüphanesi de İstanbul’u kütüphane zengini bir kent kılıyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri İhtisas Kütüphanesi etkileyici iç mekânı ve koleksiyonu ile dikkat çekerken, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi de eşsiz kitap örnekleriyle araştırmacıların gözde mekânlarından. Topkapı Sarayı sultan kütüphaneleri ise muazzam bir kitap külliyatına sahip. Dünyanın neresinde olursa olsun kitaplar hem içerdikleri bilgi hem de barındırıldıkları mekânların seçkinliği ile insanlığı aydınlatmayı sürdürüyor.
Trinity College Kütüphanesi, Dublin
Temelleri 14. yüzyılda atılan İrlanda’nın en meşhur eğitim kurumu Trinity College, kütüphanesi ile de dünyanın sayılı örneklerinden biri.  Beş milyonu cildi aşan koleksiyonunda binlerce el yazması ve nadir eser bulunan kütüphane alanında dünyanın en aktif kurumlarından biri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...