Giriş
Türk Mutfağı denildiğinde, Türkiye’de yaşayan insanların beslenmesini
sağlayan yiyecekler, içecekler, bunların
hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve yöntemler anlaşılmaktadır.
Ayrıca, yemek yeme şekli ve mutfaktaki
tüm uygulamalar ve inanışlar da, Türk Mutfağı kapsamı içinde yer almaktadır. Türkiye’de
yaşamış çeşitli uygarlıkların etkisiyle gelişen ve zenginleşen Türk Mutfağı,
Dünya’nın en zengin üç mutfağı arasına girmiştir ve Dünya’nın en besleyici
mutfağı olma özelliğini de elinde tutmaktadır.
Türk Mutfağındaki çeşit zenginliğini
etkileyen etmenler;
- Orta Asya ve Anadolu topraklarında yetişen ürünlerdeki çeşitlilik,
- Farklı kültürlerin etkileri,
- Selçuklu ve Osmanlı gibi imparatorlukların saraylarında gelişen yeni tatlar ve farklı uygulamalardır.
Ayrıca Türk Mutfağının ünü çok çeşitli malzemelerin ve tat vericilerinin
değişik şekillerde kullanılmasıyla çok değişik türde ve lezzette yemeklerin
üretilmesinden de kaynaklanmaktadır.
Türk Mutfağı da, Türk tarihi gibi Orta Asya, Selçuklu, Osmanlı ve
Cumhuriyet dönemlerinde incelenmektedir.
Orta Asya Dönemi (1040 yılından
önce)
Eski Türklerin yaşamı da diğer toplumlarda olduğu gibi tarım ve
hayvancılığa bağlıydı. Eski Türkler, Orta Asya’da tarım şartlarının uygunsuz
duruma gelmesi nedeniyle şartları daha iyi olan batı ve güneye göç etmişlerdir.
Gittikleri yörelerde doğal yetişen hayvan ve bitkilerden yararlandıkları gibi, bunlardan
yöre şartlarına uygun olanlarını da yetiştirmişler ve yetiştirdiklerini basit tekniklerle
işleyerek bulunmayan zamanlarda kullanmışlardır. Bu dönemde göçebe hayatı yaşayan
Türklerin yemek kültürleri ile ilgili bilgiler çok fazla değildir, ancak
Türklere ait ilk yazılı kaynaklardan biri olan Orhun Abideleri’nde Türk Mutfak
Kültürü ile ilgili bazı yazılı bilgilere rastlanmakta, özellikle davet, yas
törenlerinde yemekler verildiği dikkat çekmektedir.
Ayrıca bu dönemde; Türklerin 9. yüzyılda İslam dinini kabul etmesi ile de
bazı yiyeceklerin (domuz) ve alkollü içeceklerin kullanılması da
yasaklanmıştır.
Selçuklular ve Beylikler Dönemi
(1040-1299)
Bu dönemden kalan belgelerde; yemek törenleri ve şölenleri, sofra
bilgileri, yemek tarifleri ve pişirme şekilleri bilgileribulunmaktadır.
Selçuklular döneminde yemek kültürüne ait bulunan en önemli kaynak 13.yüzyılda
yaşayan Mevlana’nın eserleridir. Ayrıca Selçuklular dönemlerinde Selçukname’ lerde
mutfak ve saray ziyafetleri ile ilgili bilgilere de rastlanmaktadır.
Osmanlılar Dönemi (1299-1923)
Osmanlı İmparatorluğunun gelişmesine paralel olarak Türk Mutfağı, önemli
gelişmeler göstermiştir. Osmanlı İmparatorluğu zamanında mutfaklar, sarayın en
önemli kısımlarından birisi haline gelmiştir. Osmanlı döneminde ilk aş evlerinin
oluşturulduğu, ayrıca Cuma günlerinde ve Ramazanda da halka helva, zerde ve bal
gibi tatlıların verildiği de bilinmektedir. Türk Mutfağının en çok geliştiği
dönem Osmanlıdönemidir. Bu dönemde ilk Türk yemek kitaplarının yazıldığı da
bilinmektedir.
Cumhuriyet Dönemi (1923- )
Bu dönem; İstanbul mutfağı da denilebilen Klasik Türk Mutfağı ve
Anadolu’da bütün canlılığı ile yaşayan Türk Halk Mutfağı olarak iki bölümde ele
alınmakta ve günümüzde de halen varlığını sürdürmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
iyi ve güzel...