İmkansızı başaran adam: Oscar Pistorius

Güney Afrikalı ampute atlet Oscar Pistorius, ülkesini Londra 2012’de temsil edecek olmanın mutluluğunu yaşıyor.
Çocukken kurulan hayallere çoğu insan ulaşamaz. Kimisi teğet geçer, kimiyse yaşamın ona getirdikleriyle bambaşka bir çizgide ilerler. Olimpiyatı isteyen Oscar Pistorius  için imkansız diye bir şey yok. Doğuştan iki fibula kemiği de olmayan küçük Oscar’ın dizinden aşağısına, 11 aylıkken protez takıldı. Ancak bu onun ‘atlet’ olma isteğini köreltmedi. O koşmak için yaratılmamıştı, fakat koşmak için dünyaya gelmişti! Pekin ve Atina’da Paralimpik’te yarışan atletin yeni bir hedefi vardı… Olimpiyatlar’da yer almak.
Verdiği hukuk mücadelesini kazanmayı başardı
Ancak karbon fiber yapay bacaklarının ona avantaj sağladığı düşüncesi iddialarını doğurmuştu. CAS’ta hukuk mücadelesi veren Oscar kazandı ve 2011 Dünya Atletizm Şampiyonası’nda yer aldı. Bu onu tarihin atletizm arenasındaki ilk amputesi yapacaktı. 400 ve 4x400’de yarıştı ülkesi adına. 400’de yarı final koştu ve elendi. 4x400’de finalde olmasa da elemerde koşarak ülkesinin gümüş madalya almasına katkı sağladı. Pistorius Olimpiyatlar’da koşma hayalini gerçekleştirme düşüyle kafasını yastığa koyuyordu artık. Hayalleri gerçek olacaktı bir yıl sonra…
Karbon fiber protez avantaj sağlıyor mu?
Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği’nin (IAAF) iddialarına göre karbon fiber protezler Pistorius’a diğer atletlere göre avantaj sağlıyordu. Bu nedenle ampute atlet 2008 Pekin Olimpiyatları’na katılamamıştı. Ancak yapılan araştırmalar sonucu protezin avantajdan ziyade dezavantaj olduğu ortaya çıktı. Protezle her adımı 2.7 metre olduğu için eleştirilen Pistorius, normal bir atletin kalçasından hareketi sağlamak için harcadığı enerjinin ortalama dört katını sarf ediyordu. Ardından CAS’a giden davayı Pistorius kazandı ve yarışma engeli ortadan kalktı.
Hayallerin gerçeğe dönüştüğü an
Güney Afrika Olimpiyat Komitesi, Oscar Pistorius’un Londra’da ülkesini temsil edeceğini açıklaması ampute atleti havalara uçurdu. “Bacakları olmayan en hızlı şey”, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Hayatımın en mutlu günlerinden birini yaşıyorum. Londra’da paralimpik de dahil olmak üzere Olimpiyatlar’da yer alacağım. Beni atlet yapan herkese çok teşekkürler. Başta Tanrı’ya olmak üzere, aileme, arkadaşlarıma ve bana destek veren herkese binlerce kez teşekkür ederim” yazdı.  Çocukken imkansızı arzulayan Pistorius şimdi bireysel 400 ve 4x400’de takım arkadaşları Willem de Beer, Ofentse Mogawane ve Shaun de Jager ile birlikte madalya arayacak…
G.AFRİKA’DAN GÜVEN OYU
Güney Afrika Olimpiyat Komitesi Başkanı Gideon Sam “Seçilen sporcularımız koşullara uyan ve 2016’da da mücadele edebilecek kapasitede” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...