Değişim:Gelişim


Mahsun Kırmızıgül, 90'lı yıllarda hayatımıza girdi. Birazda şansının iyi gitmesinden (Galatasaray'ın Avrupa macerasina kliple destek) hızla yukarılara çıktı. Muhakkak ki bu noktalara bir gün gelecekti ama kanımca bu,beklediğinden daha önce gerçekleşti. Sahip olduklarını yerli yerinde akıllıca sundu bizlere, her seferinde farklılaşarak ve değişerek. Belli dönemlerde en üste, belli dönemlerde kendi dünyasında geçti yıllar. Ama her karşımıza çıktığında eleştiri, kücümseme, dudak bükme kadar, başarı ve hayranlıkta kazandı.

O arabeskti, O televole idi, O Unkapanı idi, O kıro idi, O itelenen düşük kültür idi, O Prestijdi, O karteldi, O kimdi? Orada kalmalı kendi alt dünyasında ün ve itibar görmeli idi. Yukarılara baktıkça küçümseyen bakışlarla yüz çevrilen Mahsun Kırmızıgül'dü.

Tabii ki bu yaklaşım ve davranış sadece ona has bir şey değil. Tüm altan gelen, tüm yukarı denilen yalana ulaşmaya, yaklaşmaya çalışanların gördüğü manzaradır. Bu yaklaşım yerleişk ve olağan bir durumdur. Bunu en altan en üste tüm kademelerde görürüz. Kabullenilmiş bir kıskaçtır, insanları mahkum eden küçüçük dünyalara. Herkes yerini ve kiymetini bu kıskaçta belirler.

Ne büyük yanılgı, ne büyük ayak bağıdır bu bize. İstenildiği kadar eleştirilsin, Fatih Terim'dir bu kısır döngüyü kıran, toplumsal hafızalarda. Bizlere dünyayı açtı, aynı kulvarlara çıkardı. Şenol Güneş pekiştirdi. Elbette daha pek çok kişi ve olay vardır buna katkı sağlanayan. Bize etki eden, hatırıımıza gelen bu isimler şu an. Hepside her başarılı adımında açımasızca ilgili, ilgisiz konularda eleştirilip, aşağılara geldikleri yerlere yuvarlanılmak istendiler. Hepsi de buna karşı çalışkanlıkları ve başarıları ile karşı koyup, geri püskürttüler.

Mahsun bu başarılı yükselişin, değişimin sanat dünyamızdaki temsilcisi. Öyleki dünya genelinde yılın en başarılı filmlerinden birini yazıp/yönetmesine rağmen, hala tanıtım programlarında bu saldırı ve dışlanma cabalarından ürkek ve müzdarip.

Kendisi takdir ve hayranlık uyandıran bir değişimi, örnek gösterilesi bir gelişim ile yaşamakta. Kendisine bu yoculukta başarı diler, toplumsal hafızamıdaki bu değişim şokları için teşekkürlerimizi sunarız...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...