Fark Yaratanlar programının amacı Türkiye’de toplumsal gelişmeye katkıda bulunanların öykülerini ve çalışmalarını görünür kılarak insanlarda farkındalık yaratmak, daha duyarlı ve aktif vatandaş olmalarını teşvik ederek ilham vermek.
Fark Yaratanlar adayları nasıl öneriliyor?
Aday Formu doldurarak ‘Aday’ gösteren kişi Fark Yaratanlar Program Ekibi’ne öneride bulunur. Kişi, isterse kendini de aday gösterebilir.
Fark Yaratanlar programı belirli alanlara odaklanıyor mu?
Evet. Fark Yaratanlar programı toplam yedi alanda çalışmalar yapan Fark Yaratan kişileri, kurumları ve projeleri arıyor:
- Yurttaş Katılımı: Toplumsal hayata katılımı teşvik etmek için yapılan çalışmalar
- Ekonomik Gelişme: Yoksulların, dezavantajlı kesimlerin ve/veya kalkınmada öncelikli illerin kalkınması için yapılan çalışmalar
- Sağlık: İnsan sağlığının korunması ve toplum sağlığı ile ilgili çalışmalar
- Çevre: Ekolojik dengenin korunması ve iklim değişikliği için yürütülen çalışmalar
- Eğitim/Öğrenim: Eğitim sorununun çözümüne katkı sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar
- Toplumsal Adalet: Haklara eşit erişim ve toplumun gelişimine katkı sağlamak amacıyla yürütülen çalışmalar
- Kültür-Sanat: Kültür ve sanat alanında yapılan çalışmalar
Fark Yaratanların adayları hangi kriterlere göre değerlendiriliyor?
Kişi-Kurum-Proje Profil:
- Sosyal girişimcilik ruhu taşıması
- Dürüst ve güvenilir olması
- Hikâyesi ile ilham vermesi
Yapılan İşin Niteliği:
- Yaratıcı bir yaklaşıma sahip olması
- Yaptığı çalışmalarla ’eski soruna yeni çözüm’ getirmesi
- Yaygınlaştırılabilir olması
Adayların başvuruları alındıktan sonra Program Ekibi gerekli ön değerlendirmeleri ve araştırmaları yapar. Ön değerlendirmeyi geçen adaylar Danışma Kurulu (Ayşen Özyeğin, Korel Göymen, Osman Kavala, Temel Aksoy, Tosun Terzioğlu, Zeynep Şimşek ve Zerrin Koyunsağan) ile paylaşılır ve son değerlendirmeler yapılarak Fark Yaratanlar belirlenir.
SABANCI VAKFI HAKKINDA
36 yıl önce, insanların hayatlarında fark yaratmak üzere yola çıktık...
Bugüne kadar toplumun hizmetine sunduğumuz bir dünya üniversitesi, 120’den fazla okul, öğrenci yurdu, öğretmenevi, sağlık kurumu, spor tesisi, kültür merkezi ve sosyal tesise yeni bir halka olarak Ekim 2009 ayında hizmete giren Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi ve Dilek Sabancı Sanat Galerisi’ni ekledik.
1974’den beri 35.000’i aşkın üniversite bursu verdik. Her yıl sağladığımız karşılıksız burslar ile kendi geleceklerini yaratan 1.300 öğrenci arasına iki yıldır Sabancı Vakfı-Vista Bursu alacak Turizm Yüksekokulu öğrencileri de katılıyor. Diğer yandan ödül programlarımız ile başarının sevincini yaşayanları teşvik ediyoruz.
Ülkemizde kültürel ve sanatsal etkinliklerin yaygınlaşmasını sağlamak, geleneksel değerlere sahip çıkmak amacıyla kültür-sanat etkinliklerini destekliyoruz.
Kadınlar, gençler ve engellilere eşit fırsatlar yaratmak, onların topluma aktif katılımlarını desteklemek amacıyla yeni stratejiler ve hibe programları geliştirdik.
Daha iyi yarınların peşinde koşanların çabalarına destek vererek “Fark Yaratanlar”ı Türkiye’ye tanıtıyoruz.
Bir taraftan daha iyi yarınlar için katkıda bulunurken, diğer taraftan toplumsal duyarlılık bilincinin yaygınlaştırılmasının önemine inanıyoruz. Bu yüzden bütün çabamız, yarınları değiştirme gücüne sahip olanları cesaretlendirerek teşvik etmek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
iyi ve güzel...