Fukara


Fukaralık yoklukla anlam bulsa da öyle zamanlar olur ki paha biçilemez varlığa da dönüşebilir. Her şey gibi, günümüz hızlı ve yok edici dünyasında Fukaralıkta anlamını ve değerini yitirmiştir. Fukaralık mal mülk yokluğu yanında tümü ile ümit, yaşamın anlamı, insanı değerlerin yokluğu anlamına bürünmüştür. Halbuki zamanla Fukaralık gururun, erdemin, dürüstlüğün ve çalışkanlığın arttığı pozitif etkileri olan bir motivasyon nedeni idi. Şimdi ise başarısızlığın, umutsuzluğun, sıradanlaşmanın, tembelliğin ve yardıma muhtaçlığın artmasına vesile bir nedene dönüşmüştür.
Eskiden insanlar fukaralıktan kurtulmak için en başarılı öğrenen, çalışan ve üreten olmaya çalışırlardı. Yardım ve destekleri gururlarına leke sürmeden ve bir gün karşılığını hakkı ile verme düşüncesi ile kabul ederlerdi.
Eskiden fukara ailelerin çocukları zamanla dünyanın, ülkelerinin başarılı bilim adamları, bürokratları, doktorları, sporcuları, sanatçıları, politikacıları hatta iş adamları olurlardı. Sayılan ve sayan olarak. Örnek gösterilen yaşam öyküleri olurdu. Şimdi ise ...!
Faklı bir açıdan Fukaralık özgürlüğe ve ruhani saflığa ulaşma aracı olarak kullanılırdı. İlahi aşk ile yanan gönüller, dünyevi materyallerden ve bağımlılıklardan kurtulma için istekli bir şekilde varlıklarından kurtulmaya ve çileli bir yoldan geçmeye çalışırlardı. Sonunda sonsuz bir huzura, kayıtsız bir özgürlüğü ve tanımsız bir aşka ulaşmayı hayal ederlerdi. Artık günümüzde fukaralık esarete, ruhların kirlenmesine ve gönül gözlerinin körelmesine neden olan, olumsuz bir yaşam şartı.
iyiturks

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...