Dünya bir yana Türkiye bir yana




Ülkemizin büyüme oranları ile ilgili sevindirici haberler çeşitli haber organlarında yer alıyor. Bunların içinde dikkatimzi çeken "Radikal Gazetesi" haberi oldu. Farklı bir sunumla olayı keyif katarak haberleştirmişler. Bu keyifle bizde Ülkemiz adına sevindirici ve umut verici haberi sayfamıza taşıdık. Yılların geri kalmışlığı ancak böyle bir hız ve hırsla kapatılabilir. Hantallaşmış ve yeniliklere kapalı yaşlı avrupa silkelenip kendine gelmeden aradaki farkı kapatabildiğimzi kadar kapatıp, özlemini duyduğumuz güçlü Ülke olma yolunda ilerlemeliyiz. Temennimiz bunu birlik halinde başararak Refahı ve zenginliği eşit olarak paylaşıp hayatın keyfini çıkarabilmemizdir.
iyiturks

Dünya bir yana Türkiye bir yana
(Radikal'ın haberi)

 İSTANBUL - Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte de sürpriz yaptı ve yüzde 8,8 büyüdü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre 2011’in ilk yarısındaki büyüme ise yüzde 10,2’ye ulaştı. Çin ekonomisindeki yüzde 9,5’lik ikinci çeyrek büyümesinden sonra dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomi olan Türkiye Avrupa’nın ise birincisi oldu. Dünyada durgunluk tartışmaları sürerken ve başta Avrupa olmak üzere tüm ülkelerde büyüme tahminleri geriye çekilirken Türkiye ekonomisi hızlı büyümesiyle farklılık gösterdi. Hızlı büyüyen ekonominin motoru ise özel yatırımlar oldu. Yeni fabrika ve makine yatırımları yüzde 33,5 arttı. Yüzde 8,8’lik büyümenin 6.64 puanlık kısmı özel sektörün yatırımlarından geldi.
Merkez Bankası’nın sıkılaştırma adımlarını arttırdığı ikinci çeyrekte de ekonomide yavaşlama sınırlı kaldı. Tüketim harcamaları birinci çeyreğe göre yavaşlasa da katkısı 6.3 puan oldu. İmalat sanayii de ikinci çeyrekte yüzde 8 büyüyerek ekonomiye 2.1 puanlık katkı verdi. Tüm sektörlerdeki büyüme ekonomideki canlılığın belli sektörlerle sınırlı olmadığını ortaya koydu. Finans sektörü ikinci çeyrekte katkısını geliştirdi ve 1.6 puana çıkardı. İlk çeyrekte kişi başı milli gelir 10 bin 277 dolarken ikinci çeyrekte 508 dolar artarak 10 bin 783 dolara yükseldi.

10.6 milyar dolar nereden geldi?
Cari açık yılın ilk yedi ayında başta altın olmak üzere emtia fiyatları ve dış ticaret açığındaki yükselişle geçen yıla göre yüzde 113 artarak 50.6 milyar doları buldu. Merkez Bankası’nın dün açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre temmuz ayı cari açığı 5.3 milyar dolarla beklentilere paralel geldi. Temmuzdaki cari açık Ekim 2010’dan beri görülen en düşük rakam. Bu düşüşte en büyük etki ise ithalat artışının yüzde 40’lardan yüzde 20’ler seviyesine gerilemesi. Ancak ocak-temmuz döneminde 10 milyar 603 milyon dolara çıktı.

SANAYİ BAKANI NİHAT ERGÜN
2012’de IMF tahmini aşılacak

Ürettiklerimizi stoka koymuyorsak, satıyorsak biz bunları, müşterilerimiz iç pazarda veya dış pazarda bizden bunları alıyorsa o, sağlıklı büyümeye devam edeceğimiz anlamına gelir. Bizim beklentimiz Türkiye’nin 2011’de yüzde 7 büyüme rakamını yakalaması. 2012’de ise IMF’in yüzde 2,5’lik tahmini geçilecek.

EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN
İhracatın etkisi büyük

2011’de Türkiye’nin yüzde 7-8 arasında büyüyeceğini öngörüyorum. Sanayi üretimi, kapasite kullanımı ve yılın ilk 6 ayındaki ihracat artışı, ekonominin yoluna emin adımlarla devam ettiğini gösteriyor, 6 ayda çift haneli büyümemizde ihracatın katkısı önemli. Bütün dünya ülkelerinin büyüme hızları gerilerken ve ikinci bir resesyon ihtimalinden söz edilirken Türkiye parlak performansı ile dünyadan ayrışmaktadır. Bu da Türkiye ekonomisinin dinamizminin kanıtıdır.

RADİKAL YAZARI UĞUR GÜRSES
Politikalar sıkı değil gevşekmiş

Büyümenin ana ivmesi yatırımlardan geliyor. Rakamlardan gördük ki Merkez Bankası’nın uyguladığı para politikaları sıkılaştırıcı değil gevşek politikalarmış. İkinci yarıda ise muhtemelen yavaşlayacak gibi görünüyor. Temmuz rakamlarına bakınca da görülüyor. Dış ticaretten gelen yavaşlatıcı etki var.

BETAM DİR. SEYFETTİN GÜRSEL
Büyümeyi özel yatırımlar sırtladı

2011 ikinci çeyrekte büyümenin en önemli kaynağı özel yatırımlardaki artış oldu. Yatırımlar birinci çeyreğe oranla yüzde 6,7 artış gösterdi ve büyümeye katkısı bu çeyrekte 1,5 yüzde puan oldu. Böylece büyümenin çok büyük bölümü özel yatırımlardaki artıştan kaynaklanmış oldu. Özel tüketim küçük bir artış gösterdi.


1.2 TRİLYON LİRALIK EKONOMİ
Türkiye ekonomisi 2011 yılının ikinci çeyreğinde 1.2 trilyon liralık büyüklüğe ulaştı. Cari fiyatlarla Türkiye ekonomisinin dolar olarak büyüklüğü de 787 milyar dolara çıktı.

BÜYÜMELERE REVİZYON
TÜİK ikinci çeyrek büyüme verilerini açıklarken 2010 yılının büyüme rakamını yüzde 8,9’dan yüzde 9,0’a, 2011 yılı ilk çeyrek büyüme oranını da yüzde 11’den yüzde 11,6’ya revize etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...