Levrek Zamanı


Sümerlerde, Hint mitolojisinde ve semavi dinlerde balık sıklıkla değinilen bir kavram olagelmiştir. Bereketli toprakları dışında üç tarafının denizle çevrili olması Türkiye’yi deniz ürünleri açısından farklı kılar. Bizans mutfağının başyemeği olan balık ve diğer deniz ürünleri zamanla Osmanlı saray mutfağına girdi. Fatih Sultan Mehmet’in özel ilgisi haricinde 15. ve 16.yüzyılda pek fazla balık  yemeği yoktu. Ancak 17.yüzyıl saray yemeklerine baktığımızda balık dolmaları, çorbaları, tavaları göze çarpmakta. 18. ve 19.yüzyılda ise saray mutfaklarında balığın her türlüsü ve her çeşidi sofraları süslemekteydi.
Balık büyükten küçüğe vücudumuza A, B ve D vitaminlerinin yanı sıra koruyucu yağlar, fosfor, demir ve iyot olarak yarar sağlar. Kolestrol oranı son derece düşük olan balık yemeyi alışkanlık haline getirmek iyi beslenmenin gereklerinden.  Kalp rahatsızlığı olanların tavuk ve kırmızı et yerine balıketi tüketmelerinin daha yararlı olduğu bilinir.  Balık içinde bulunduğumuz ekim ayında bollaşır. Yazın Karadeniz’de beslenen balıklar suların soğumasıyla beraber Marmara’ya akın etmeye başlar. Bu akın esnasına levrek balığı da yağlanmış ve bollaşmış olarak tezgâhları doldurur. İrileştikçe lezzeti ve fiyatı artan levreğin balığı ızgara ve fırında pişirme teknikleri başta olmak üzere farklı pişirme teknikleri bulunur.
SEMİZOTU SOSLU LEVREK IZGARA
Malzemeler: 3 levrek, 1 limon suyu, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, yeterince tuz.
SEMİZOTU SOSU İÇİN: 1 bağ semizotu  sadece yaprak kısmı yıkanmış ayıklanmış ince kıyılmış (robottan geçirilmiş), 1 orta boy soğan çok ince kıyılmış, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 ince kıyılmış sarımsak, 2 çorba kaşığı limon suyu, 1 dilim ekmek içi ıslatılmış ve suyu sıkılmış 1 tatlı kaşığı kapari, 1 tane kabukları soyulmuş domates (robottan geçirilmiş), yeterince tuz ve karabiber. (Tüm malzeme karıştırılır ve üzeri kapatılıp buzdolabında bekletilir.)
YAPILIŞI
Öncelikle balıklar temizlenir ve suyu alınır, diğer tarafta limon suyu ve zeytinyağı biraz tuzla karıştırılır. Izgara yağlanır balıklar (eğer iri ise üzerlerine bıçakla çizik atın) konur pişirilen kısma hemen limonlu zeytinyağı sürülür. Daha sonra tabaklara konan yemeğin yanına da semizotu sosu eklenip, servis yapılabilir.
LEVREKLİ BÖREK
Malzemeler: 5–6 adet milföy hamuru, 1 haşlanmış veya fırında pişirilmiş lüfer eti, 1 çorba kaşığı dövülmüş badem, 2 çorba kaşığı ufalanmış keçi peyniri, yeterince tuz ve karabiber,1 yumurta, 1 çay kaşığı kabartma tozu, 1 çorba kaşığı ince kıyılmış dereotu.
Yapılışı: Öncelikle milföy hariç tüm malzemeler güzelce karıştırılır. Diğer taraftan milföy hamurları tek tek su bardağı bastırılarak yuvarlak kesilir. Bunlar muffin kalıplarına yerleştirilir. İç konduktan sonra üzeri yandaki hamurlarla kapatılır ve yumurta sarısı sürülüp 15 dakika 175 derecede pişirilip, sıcak servis yapılabilir. Tereyağını eritin içerisine tarhunu koyup bir taşım kaynatın. Altını kapatıp, çorbaların üzerinde gezdirin. Servis yapabilirsiniz.
REZENELİ LEVREK
Malzemeler: 1 levrek balığı filetosu, 1 kâse ince kıyılmış haşlanmış ve suyu süzülmüş rezene, 1 kuru soğan, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, yeterince tuz ve karabiber, 1 tatlı kaşığı  kavrulmuş ve dövülmüş susam, 1 çorba kaşığı ince kıyılmış siyah zeytin, yeterince kürdan.
Yapılışı: Öncelikle bir tencerede soğan ve bir çorba kaşığı zeytinyağında sotelenir. Üzerine tuz, karabiber ve rezene ilave edilir. Kısık ateşte gerekirse biraz su ilave edilerek pişirilir. Daha sonra soğutulur. Elde ettiğimizin levreğin filetosunu uzunlamasına kesip her bir parçaya rezene konup yuvarlanır ve bir kürdanla uçlar birleştirilir. Daha sonra isterseniz fırında isterseniz de az yağ koyduğunuz tavada önlü arkalı pişirilip, yanında salata ile servis yapılabilir.
LEVREKLİ BULGUR PİLAVI
Malzemeler: 2 su bardağı kalın bulgur, 1 ince kıyılmış kuru soğan, 1 ince kıyılmış kırmızıbiber, 2 rendelenmiş domates, 2 ince kıyılmış yeşilbiber, 2 ince kıyılmış yeşil soğan, 3 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi, 1 dal biberiye, 4 su bardağı su, 1 haşlanmış ve ufak parçalara ayrılmış levrek.
Yapılışı: Öncelikle soğan yağda sotelenir. Daha sonra domates yeşilbiber, kırmızıbiber ve yeşil soğan konur. Biraz pişirildikten sonra üzerine yıkanmış ve süzülmüş bulgur eklenir. Hemen sonra karabiber,  biberiye dalı  ve tuz ilave edilir. Biraz çevirdikten sonra üzerine suyu koyup, kısık ateşte pişirilir. İneceğine yakın limon kabuğu ve levrek ilave edilip, karıştırılır. Biberiye dalı dışarı çıkarılıp, altı kapatılır. Demlendikten sonra sıcak servis yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...