İyiturks Bilim: Feyzal Özel

1975 doğumlu Türk astrofizikçi. Feryal Özel 30 yaşında. Bilim çevrelerinin yakından tanıdığı genç ve güzel bir astrofizikçi profesör. Türkiye onun adını ilk kez 2004'te NASA İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde çalıştığına ilişkin haberlerle duydu. Kısa bir süre önce de Albert Einstein, John Nash gibi ünlü bilim adamlarının tarihe geçen çalışmalarıyla seçildiği 20 kişilik "Büyük Fikirler" listesine girmeyi başardı.
Dünya bilim çevrelerinin "dünyanın en akıllı kadını" olarak gösterdiği Özel, Üsküdar Amerikan Lisesi mezunu. ABD'deki Columbia Üniversitesi'ni burslu kazanan ve çift ana dal yapmayı başaran Özel, fizik mühendisliği ile matematik mühendisliği bölümlerinden okul ikincisi ve "Yüksek Onur Derecesi" unvanıyla mezun oldu.
Yüksek lisansını Danimarka'daki Niels Bohr Enstitüsü'nde yapan Özel, doktorasını Harvard Üniversitesi'nde tamamladı. Dünyanın en büyük fizikçisi Stephen Hawking ile aynı alanda çalışan ve galaksilerin oluşumu, yıldızların ölümü, kara delikler alanında yaptığı çalışmalarıyla dikkat çeken Özel, NASA'nın da dikkatinden kaçmadı ve 2002'de kurumun İleri Araştırmalar Enstitüsü'nde çalıştı.
20 kişilik "Büyük Fikirler" listesine girmeyi başaran astrofizik profesörü Feryal Özel: "Uzayda hayat olup olmayacağı konusunda bahse girsem, 'Vardır' derim. Uzayda hayat olduğunu düşünüyorum. Uzayda milyarlarca galaksi, milyarlarca ışık düzeni ve gezegenler var. Ama oradaki hayatlar dünyadaki gibi mi gelişti, orada nasıl bir uygarlık var, bunu bilmiyoruz"
30 yaşında profesörlüğe kabul edilen Özel, üç yıldır Arizona Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürüyor. Bu sırada evlendi ve biri dört, diğeri sekiz aylık iki çocuk sahibi bile oldu... (1)
Ödül ve bursları(2)
·         Türk Bilimsel ve Teknik Araştırma Vakfı Akademik Bursu
·         Hubble Doktora Sonrası Bursu 2002-2005
·         Değerli Bilimadamı Ödülü, Daughters Atatürk Vakfı 2003
·         Keck Bursu, Institute for Advanced Study 2002
·         Van Vleck Bursu, Harvard Üniversitesi 1999
·         Kostrup Ödülü, Niels Bohr Enstitüsü 1.997
·         Niels Bohr Enstitüsü Yüksek Lisans Bursu 1996-1997
·         1996 Uygulamalı Matematik Fakültesi Ödülü, Columbia Üniversitesi 1996
·         Fu Vakfı Bursu, Columbia Üniversitesi 1994-1996
·         CERN Araştırma Bursu 1.995
·         1992-1994 Türk Sağlık ve Eğitim Vakfı Bursu 1992-1994
Kaynak 1:Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...