Dünya Mirası Türkiye:6 Nemrut Dağı

Kommagene kralı Antiokus'un mezarının da İçinde bulunduğu Nemrut Dağı,1987 yılında UNESCO Dünya Miras listesinde yerini almıştır.
Dünyanın en yüksek Açıkhava müzesi olarak da adlandırılan Nemrut Dağı, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleriyle, metrelerce uzunluktaki kitabeleriyle, Adıyaman ili Kahta ilçesi sınırları içerisinde bulunan Kommagene krallığından kalma bir antik kenttir.
Nemrut Dağı, Anadolu'da antik döneme ait en görkemli ibadet yeridir. Yazıtlara göre Antiokos kendisi İçin görkemli bir anıt mezar, mezar odasının üzerine kırma taşlardan oluşan bir tümülüs ve tümülüsün üç tarafını çevreleyen kutsal alanlar inşa ettirmiştir.
Doğu, batı ve kuzey terasları olarak adlandırılan bu alanlardan Doğu ve Batı teraslarında büyük boylu heykeller, kabartmalar ve yazıtlar bulunmaktadır. Tanrıların tasvir edildiği beş heykelin arasında Antiokos'un figürü de yer almaktadır.
Heykellerin bulunduğu Doğu ve Batı teraslarının her ikisinde de aynı sıra Ne yerleştirilmiş beşer adet tanrı heykeli bulunmaktadır. Teras zemininden 7 m. yükseklikte ve tahtlarının üzerinde oturmuş olan heykellerin her biri, 7-8 ton ağırlığında taş bloklardan yapılmıştır.
Heykel sırası bir aslan ve kartal heykeli ile başlar. Hayvanların kralı olan aslan yeryüzündeki gücü, tanrıların habercisi olan kartal ise göksel gücü temsil etmektedir.
Doğu terası; Tannlar Galerisi, Atalar Galerisi ve Sunak'dan oluşmaktadır. Batı terası doğu terasına benzer bir şekilde yapılmış ama diğerlerine göre daha az tahrip olmuştur. Kuzey terası doğu terasından batı terasına geçmek için kullanılmıştır ve kum taşından kullanışmış bir duvarla çevrilmiştir. Doğu ve batı terasında heykellerin tahtlarını oluşturan taş blokların arkasında Yunan harfleri ile yazılmış 237 satırlık uzun bir kült yazıtı bulunmaktadır. Antiokus'un vasiyetnamesi niteliğindeki bu yazıtta bu kutsal alan hakkında bilgiler ve kültün uygulanması Ne İlgili hükümler yer almaktadır.
Nemrut Dağı, üzerinde barındırdığı dev heykellerin ve anıt mezarın yanı sıra, dünyanın en muhteşem gündoğumu ve gün batımının görülebildiği yer olarak ziyaretçilerini bekliyor.
Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 6.12.1987
Liste Sıra No: 448


http://www.goturkey.com/dunya_mirasi_tr.php?content=adiyaman&lng=tr

idefix Satış Ortağı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...