Dünya Mirası Türkiye:1 İstanbul Tarihi alanları

Kıtaların Aşkı: İstanbul
Üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul'un tarihi alanları, 1985 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmıştır.
2.500 yılı aşan bir tarihe sahip olan İstanbul, üç tarafını Marmara Denizi, Boğaziçi ve Halic'in sardığı bir yarımada üzerinde yer alır.
İstanbul Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorlukları olmak üzere 3 dünya İmparatorluğuna başkent olmuştur.1600 yılı aşan bir süre boyunca 120'den fazla İmparator ve sultan burada hüküm sürmüştür. İstanbul, dünyada bu özelliğe sahip olan tek şehirdir.
Dünyada İki kıta üzerine kurulu tek şehir olan İstanbul'un tarihi alanları dört ana bölgeden oluşmaktadır: Arkeoloji Parkı (Sultanahmet ve çevresi), Süleymaniye Camisi, Zeyrek Camisi Ne çevredeki Koruma Altındaki Bölgeler ve İstanbul Kent Surları.
İstanbul, cami, kilise ve sinagogların yan yana yaşayabildiği ve adeta kardeşliklerini Han ettikleri kutsal bir şehirdir, İstanbul Osmanlı'dan günümüze kalmış farklı mimari üslupların benzersiz örneği sarayları, köşkleri ve anıtsal yapıları İle de tanınmaktadır. Dolmabahçe Sarayı, Tophane Cami, Cenevizlilerden kalma Galata Kulesi, Sultanahmet Camii, Ayasofya ve Ayasofya'nın benzersiz mozaikleri, Osmanlı İmparatorluğunun devlet yönetim merkezi Topkapı Sarayı, Haliç sırtlarında yükselen Mimar Sinan'ın başyapıtı Süleymaniye Camii, tarihi Kapalı Çarşısı, Yerebatan Sarnıcı, Surları, Ahşap Evleri, Aya irininin kubbelerinde süzülen melodileri İstanbul'u bir tarih ve kültür başkenti yapar.
İstanbul'un tarihi yerlerinden olan Ayasofya Müzesi'nin yapımı M.S. 537 yılında tamamlanmıştır. Bir katedral olarak yapılan bina, yaklaşık 1.000 yıl boyunca Hıristiyanlık dini için önemli bir merkez olmuştur. İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethi Ne kilise camiye dönüştürülmüştür. Günümüzde müze olarak kullanılan yapının İnşasında 10.000 İşçinin çalıştığı ve bir servet harcandığı bilinmektedir.
Ayasofya'nın tam karşısında bulunan Sultanahmet Cami'nin en önemli özelliği İse 6 minare ile inşa edilen tek cami olmasıdır. 260'dan fazla penceresi olan cami 20.000'inin üzerinde İznik çinileri ile süslüdür.
Dünyaca ünlü 86 kıratlık kaşıkçı elmasının da yer aldığı Topkapı Sarayı 380 yıl boyunca Osmanlılara yönetim merkezliği yapmıştır. Günümüzde müze haline getirilen sarayda birbirinden eşsiz eserler sergilenmekte ve imparatorluğun ihtişamlı dönemini günümüze taşımaktadır.
527-567 yılları arasında civardaki saraylara su sağlamak için I. Justinyen tarafından yapılan Yerebatan Sarnıcı, Arkeoloji parkı içerisinde yer almaktadır. Sarnıcın içerisinde Yunan mitolojisinde kendisine bakanları taşa çevirme gücüne sahip olduğu kabul edilen Medusa kafası ziyaretçilerden büyük ilgi görmektedir.
İstanbul Tarihi Alanlarının önemli bir parçası olan, Zeyrek ve Süleymaniye'de bulunan yüzlerce konak ve ahşap ev günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır.
İstanbul tarihi ve doğal güzellikleri ile pek çok sanatçıya ilham kaynağı olmuştur. İstanbul'a dair sayısız şiir yazılmış ve şarkılar bestelenmiştir. Tarihi ve kültürel zenginliği ile büyüleyici bir güzelliğe sahip olan İstanbul, kıtaların büyük aşkına tanıklık etmek isteyenleri bekliyor.
Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 6.12.1985

Liste Sıra No:356

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...