Dünya Mirası Türkiye:7 Xanthos Letoon

Masallar Diyarı
MÖ 700-300 arasında yaşadıkları bilinen Llkyalıların başkenti olan Xanthos, antik çağda Likya'nın en büyük İdari merkezi olarak bilinmektedir. Xanthos İle birlikte 1988 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras listesine dahil olan Letoon İse Antik dönemin en önemli dini merkezlerinden biridir.
Troya savaşlarında Prens Hektor'a yazdığı şiir ile cesaret veren Sarpedo'nun yaşadığı Xanthos, Fethiye-Kaş yolu üzerinde, Fethiye'ye 46 km. uzaklıkta, Kınık köyünün yakınındaki Eşen çayının ayırdığı Muğla-Antalya il sınırında bulunmaktadır.
Xanthos ve Letoon İçerdikleri arkeolojik değerler açısından dünya mirasının önemli parçaları arasında görülmektedir. Aralarında yaklaşık 4 kilometrelik bir mesafe bulunmaktadır.
Amfi tiyatronun hemen tepesinde yer alan Likya mezarları ve Harpi Anıtının asılları bugün BritanyaMüzesinde sergilenmektedir.
1840 yılında keşfedilen Letoon kutsal alanında 36 oturma sıralı tiyatro, bazilika, yazıtlar, üç tapınak, İmparatorluk kült binasına bağlı yuvarlak bir portlko ve L biçiminde bir stoa bulunmaktadır. Letoon'un tanrısal ikiz çocukları Apollon ve Artemis anneleriyle birlikte birer tapınak ile onurlandırılmıştır.
Artemis ve Apollo'nun annesi Leto'ya adanmış olan en büyük tapınak, batıda bulunan ve perlpteros tarzında yapılmış Leto Tapınağıdır ve 30.25 m'ye 15.75 m. büyüklüğündedlr. Doğuda yer alan Dor tarzında yapılmış olan Apollo tapınağı 27.90 m.'ye 15.07 m. boyutlarındadır. Likya mezarlarından tasvir edilen evlere benzeyen Apollo tapınağının İçinde kalmış olan temeller İse ahşap yapıda olmaları İle dikkat çekmektedir.
Her iki tapınağın ortasında yer alan ve en küçük tapınak olan Artemis tapınağı 18.20 m.'ye 8.70 m.'ye boyutlarındadır.
Su seviyesinin antik dönemden beri yükselmesi nedeni ile yapıların alt kısımları bugün sular altındadır.
Xanthos; görkemli tiyatrosu, yapı kalıntıları, mozaikleri, gün ışığına kavuşmayı bekleyen yeraltı kalıntıları ile ve Letoon; Leto, Apollon ve Artemis tapınakları, manastırı, çeşmesi ve Roma Tiyatro kalıntıları İle masallarını anlatmak için ziyaretçilerini bekliyor.
Dünya Miras Listesine Alınma Tarihi: 9.12.1988
Liste Sıra No: 484


http://www.goturkey.com/dunya_mirasi_tr.php?content=antalya&lng=tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

iyi ve güzel...