'Her şey dahil' 80 bin kitaplı kütüphane

 Avusturya'da İngilizce ve Almanca öğretmenliği yapan Tevfik Akşit, emekli olduktan sonra oğulları ve yıllarca biriktirdiği 2 TIR dolusu kitapla Seferihisar Ürkmez'e geldi ve "Akşit Kültür Düşün ve Yazın Evi"ni kurdu. Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca toplam 80 bin kitaptan oluşan 4 katlı kütüphane, ziyaretçilerine kişi başı 50-70 lira arasındaki ücret karşılığı konaklama imkanı da sunuyor.

İZMİR - AA - Avusturya'da İngilizce ve Almanca öğretmenliği yapan Tevfik Akşit, emekli olduktan sonra oğulları ve yıllarca biriktirdiği 2 TIR dolusu kitapla Seferihisar Ürkmez'e geldi ve "Akşit Kültür Düşün ve Yazın Evi"ni kurdu. Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca toplam 80 bin kitaptan oluşan 4 katlı kütüphane, ziyaretçilerine kişi başı 50-70 lira arasındaki ücret karşılığı konaklama imkanı da sunuyor.
Tevfik Akşit, Denizli'nin Buldan ilçesinde dünyaya geldiğini ve köy enstitüsü kökenli bir öğretmen oldu ğunu, 1980 sonrasında eşi ve 4 oğluyla Avusturya'ya yerleştiğini anlattı.
Viyana'da 20 yıl yaşadığını, öğretmenlik yaptığı dönemde boş zamanlarını kitap okuyarak, toplayarak ve tamir ederek geçirdiğini belirten Akşit, her bir aile bireyinin kendine özel kitaplık kurduğunu ve bir süre sonra üniversite eğitimi alan çocuklarının arkadaşlarının eve gelerek kendilerinden kitap öd ünç almaya başladığını söyledi.
Akşit, kütüphane ihtiyacını Avusturya'da tespit ettiklerini, ülkenin kütüphaneler birliğine başvurarak halka açık kütüphane unvanı aldıklarını ve 8 yıl kütüphane hizmeti verdiklerini belirtti.

Ailesiyle 2003 yılında Türkiye'ye dönüş kararı aldıklarını ve kütüphaneyi de 2 TIR'la Seferihisar Ürkmez'de satın aldıkları, eskiden otel olarak kullanılan 4 katlı bir binaya taşıdıklarını dile getiren Akşit, küçük bir tepenin üzerindeki mandalina bahçeleri içinde yer alan binanın, muhteşem deniz manzarası, teras ve yüzme havuzuna sahip olduğunu dile getirdi.
Binayı kütüphane haline getirdiklerini, kütüphaneye de yıllar boyunca topladıkları Almanca, İngilizce, Fransızca ve Türkçe kitapları yerleştirdiklerini ifade eden Tevfik Akşit, "Biz halk kütüphanesi olarak da hizmet veriyoruz, ama bölgedeki ihtiyacı karşılamak için sadece haftanın bir günü. Aslında halk kütüphanesi değiliz. Burası bir çeviri ve araştırma kütüphanesi. K ütüphanemizde 80 bin kitap yer alıyor. Alman yetkililer, Balkanlar'dan Ortadoğu'ya kadar olan alanda Almanca kitap sayısı en fazla olan kütüphane olduğumuzu söylüyor" dedi.
Akşit, kütüphanede Türk ve dünya yazını, bilimsel eserler, çeviri bilimsel, yazın bilimsel ve dil bilimsel eserlerin bulunduğunu, sanatın her alanında zengin kitaplara sahip olduklarını, felsefe, din, toplum bilim anlamında da geniş bir bölüme sahip olduklarını belirterek, arkeoloji, eski, yeni tarih ve kültür tarihi eserlerinin de kütüphanede yer aldığını söyledi.
Kütüphanede 100 dolayında akademik ve hakemli dergiyi de takip ettiklerini anlatan Akşit, tüm bu eserleri yazarların, çevirmenlerin, sanatçıların ve akademisyenlerin hizmetine sunduklarını dile getirdi.
Yalnızca bir kütüphane olmadıklarını, yazınsal çeviri merkezi misyonu da üstlendiklerini vurgulayan Tevfik Akşit, bu çerçevede AB projeleri içinde yer aldıklarını söyledi.
Türkiye'deki kütüphanelerden bir diğer farklarının da "konaklama imkanı sunan bir kütüphane" olmalarında yattığını dile getiren Akşit, sanatçılara, yazarlara, çevirmenlere, araştırma yapmak ya da tez yazmak isteyenlere konaklama hizmeti verdiklerini belirtti.
Denize yakın mesafedeki kütüphanede her şey dahil konaklama kavramını n "kitap, seminer salonu, faks, fotokopi, internet bağlantısı" gibi hizmetleri kapsadığını ifade eden Akşit, bu hizmetleri içeren bir gecelik konaklamanın tek kişilik odalarda 70 lira, iki kişilik odalarda kişi başı 50 lira olduğunu bildirdi.
Bazı yabancı ailelerin kütüphaneden aldıkları kitapları bütün gün odalarında okuyarak tatil yaptığını anlatan Akşit, kütüphanede aslında 25 profesyonel kişinin çalışması gerektiğini, ancak girdi maliyetlerinin ancak yüzde 20'sini karşılayabildiklerini, bu nedenle de aile üyelerinin kütüphanede çalıştığını belirtti.

1 yorum:

iyi ve güzel...